Борис Джонсън е новият кмет на Лондон

Кандидатът на консерваторите Борис Джонсън спечели изборите за кмет на Лондон, съобщиха осведомителните агенции.

Джонсън отстрани в надпреварата сегашния кмет на британската столица, лейбъриста Кен Ливингстън, който се бореше за трети мандат. С победата на Джонсън консерваторите за пръв път печелят кметското място в Лондон от създаването му през 2000-та година, предаде ДПА.

За Джонсън са гласували 1 168 738 избиратели, а за Ливинстън - 1 028 966 души, предаде Франс прес.

Джонсън е на 43 години, бивш журналист, депутат от Консервативната партия. Той е колоритна и ексцентрична личност, чиято политика е в пълен контраст с политиката на Ливингсътн, който се бореше за трети мандат, отбелязва ДПА.

Новият кмет ще ръководи град с население от 7,5 милиона души и бюджет от 11 милиарда паунда (22 милиарда долара). Ще контролира подготовката за Олимпиадата през 2012 г. и ще отговаря за политиката в строителството, опазването на околната среда и икономиката на най-големия европейски финансов център, отбелязва Ройтерс.

В местните избори в Англия и Уелс лейбъристите претърпяха най-тежката си загуба за последните 40 години. Те изгубиха Лондонския градски съвет, над 300 места в местните съвети и останаха на трето място, сочат неокончателните резултати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини