"Репортери без граници" се насочиха към насилието срещу журналисти в ЕС

В Световния ден на свободата на печата международната организация "Репортери без граници" публикува за пръв път свое разследване за насилието срещу журналисти в няколко страни от Европейския съюз, се съобщава на сайта на организацията.

В доклада, озаглавен "Рискове за журналистите в Европа", се казва, че в ЕС има истинска свобода на печата. В нито една страна не са давани нареждания да бъде убит или хвърлен в затвора журналист; официалната цензура е останала в миналото.

Медиите изразяват най-различни мнения и като цяло е гарантиран плурализъм на идеите, но въпреки това положението не е отлично, констатират "Репортери без граници".

Дадени са примери с физически репресии, сплашване, тормоз и подготвяне на покушение срещу журналисти във Франция, Италия, Испания, Северна Ирландия и Дания.

В доклада има и кратък раздел, посветен на новите членки на Европейския съюз, в който се констатира, че и в тези страни има случаи на насилие срещу журналисти.

Дело на криминални групировки от мафиотски тип или на крайни националисти, насилието продължи, в различна степен и след присъединяването на тези страни към ЕС, се казва в доклада.

Посочени са България, Румъния, Унгария, Чехия и Кипър. За България като пример са споменати случаите на заплашване миналата година на Мария Николаева от в. "Политика" заради публикация за застрояване на парк Странджа и нападението в Бургас срещу Асен Йорданов.

Със снимка се припомня се и нападението с киселина срещу Ана Заркова през 1998 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини