Вулкан изригна в Чили

Вулкан изригна в южните райони на Чили, предизвика земни трусове и изхвърли облак от пепел на височина от три километра. Евакуирани бяха стотици, предаде Ройтерс.


Пепел се изсипа над живописното градче Чаитен, намиращо се в чилийската част на Патагония, на 1220 км южно от столицата Сантяго и само на 10 километра от вулкана.

Заради замърсяването на водоизточниците в градчето бяха пратени камиони с питейна вода. Някои училища бяха затворени. Доста хора потърсиха лекарска помощ заради проблеми с очите и с дишането.

Чилийската служба за извънредни ситуации първоначално съобщи, че е изригнал вулканът Мичимауида, но по-късно уточни, че е изригнал вулканът, носещ същото названия като пострадалото градче - Чаитен.

Чилийската президентка Мишел Бачелет призова сънародниците си да запазят спокойствие. "Чили е вулканична страна. Искам да ви уверя, че работим и координираме усилията си с местните власти", каза тя.

В Чили има 2000 вулкана. 500 от тях са смятани са потенциално активни. През вековете е регистрирано изригването на 60 вулкана.

В Чили се намират и двата вулкана, смятани за най-активни в Латинска Америка - Вилярика и Лайма.

Лайма, който се намира на 700 км южно от Сантяго, изригна последно на Нова година и наложи да бъдат евакуирани десетки туристи и служители в природен парк.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини