Двуколесен моноцикъл?!

Само се покажете с това чудо на улицата и няма да се отървете от зяпачи, искащи да зърнат и пипнат едно от може би най-странните средства за движение по улиците.

Машината, наречена Uno, беше показана за пръв път миналия месец на мотосалона в Торонто и рязко изпъкна с невероятния си вид на фона на безбройните, но еднотипни скутери, чопъри и аеродинамични супер-байкове.

Още от пръв поглед в акъла на зяпача се набиват два въпроса - "Що е то?" и "Наистина ли върви?". а

Отговор дава 19-годишният изобретател Бенжамин Гулак - "на пръв поглед е моноцикъл, но при по-подробен поглед се вижда, че колелата са две, разположени плътно и редом едно до друго".
Задвижването е от два електродвигателя, които въртят двете колела след команда от жироскопи, контролиращи положението на машината в пространството.

Управлението се осъществява от водача чрез накланяне на тялото или с пренасяне центъра на тежестта леко напред или назад подобно на управлението на превозното средство Segway.
Двата жироскопа доставят информация на контролния блок, който прецизно регулира тягата на моторите.
Захранванетоот акумулатори прави Uno не само свръхкомпактно, но и екологично чисто транспортно средство.

Съдейки по снимките, резките ускорения и спирания едва ли ще са по вкуса на Uno, но в сравнение с традиционните моноциклети, които наистина имат само по едно колело, апаратът е доста по-устойчив.

Джон Консентини, шеф на канадска фирма за мотоциклетни гуми бил посетен от изобретателя, който търсел гуми за творението си.

Консентини бързо разбрал, че в идеята има хляб и участието му би помогнало за по-бързото развитие на идеята.

Той предложил да се използва рама от спортния мотоциклет Yamaha R1 и помогнал в създаването на външния дизайн на Uno.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини