БМВ почетоха 30-годишнината от М1 с... ново М1

На дизайнерски конкурс в Италия БМВ представи концептуален модел, с който да отбележи 30-годишнината от появата на БМВ М1 - първият и единствен суперавтомобил на баварската марка, който има средноразположен двигател.

Дизайнът на студията следва по модерен начин линиите на оригиналния М1, чийто дизайн е дело на Джорджето Джуджаро. Италианецът от своя страна пък се движи плътно по концепцията на Пол Брак, представена през 1972 г. като "БМВ Турбо".

В актуалната студия има директни цитати от двата автомобила - хрилете на предния капак, както и характерната му раздувка в центъра, формата на джантите, двете синьо-бели емблеми на задния спойлер, характерният преход на задните колони.

Показаният прототип не е нищо повече от макет, той няма нито интериор, нито техническа "подплънка". От БМВ твърдят, че нямат никакви намерения за серийно производство на показания модел.

Първият М1 беше представен през 1978 г. на автоизложението в Париж. Той трябваше да се сглобява от "Ламборгини", като целта беше да се направят 400 бройки, достатъчни за хомологизация.

Само след седем произведни коли обаче, БМВ си върна властта над производството. Сглобени са общо 456 екземпляра, които отреждат на М1 мястото на един от най-редките баварски модели.

Автомобилът има 3,5-литров 6-цилиндров двигател, който развива мощност от 277 к.с. От 0 до 100 км/ч той ускорява за 5,6 секунди, а максималната му скорост е 260 км/ч.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини