PSA Peugeot-Citroen - трицилиндров 1-литров двигател

Докато законодателите в Щатите и Европа планират доста стриктни стандарти за вредните емисии и за разхода на гориво при автомобилите през идните години, то автомобилните производители в съответните страни (или пък тези които искат да продават в съответните страни) трябваше драстично да променят начина си на мислене по отношение на всички аспекти на автомобилния дизайн. Така нито един камък не остана недокоснат в опита на инженерите да направят своите автомобили по-екологични. Така на този етап две решения изглежда да са най-атрактивни за автомобилните компании.

Един от начините е представянето на сложни и скъпи хибридни системи, докато другата е представяне на по-малки двигатели, оборудвани обаче с прецизни и иновативни технологични решения като директен инжекцион и турбо. Един от лидерите в индустрията е френският концерн PSA Peugeot-Citroen, който съобщи, че ще развива нова гама от компактни трицилиндрови бензинови двигатели с обем от само 1 литър.

Мощността при тях ще варира между 70 и 100 к.с., като двигатели ще изхвърлят не повече СО2 от 100 г/км. От PSA Peugeot-Citroen се надяват да конструират 600 000 бройки от ефективния двигател всяка година, като за стартова година се сочи 2011. Планира се да бъде построена и нова фабрика специално за двигателите, като тя ще бъде локализирана в Тремери, Франция. Втора фабрика пък ще бъде конструирана в Източна Европа до 2012 година, но на този етап няма решение къде точно ще бъде.

Volkswagen вече показаха, че компактните двигатели не трябва да бъдат ограничавани само до малките градски коли, като дори могат да бъдат ползвани в по-спортни модификации. Такъв бе 1.4-литровият TFSI агрегат с мощност от 125 к.с., предназначен за Golf GT. Mercedes Benz също обмислят да заменят своя 1.8-литров Kompressor с нов 1.6-литров агрегат с принудително впръскване, който вероятно ще се ползва в седана C-Class.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини