Топ-10 на най-популярните автомобили в света

При колите, както при хората има лидери и аутсайдери, между които са разположени безчет други модели, ако говорим в исторически аспект.
Едва ли някой би се наел да преброи всички правени в света модели, но група експерти са си направили труда да да изберат десетката на най-популярните, привлекли вниманието на максимален брой купувачи.

По този най-безспорен критерий за успех на даден модел на първо място е класирана Тоyоtа Corolla, която за своята над 40-годишна история (първият модел е представен през 1966-а година) и десет поколения е била продадена в над 37 милиона екземпляра.

Сребърният медале може би малко неочакван за по-неизкушения автолюбител - пикапите от серията F на Ford с резултата от общо 26,7 милиона продадени автомобила.
Интересното тук е че резултатът е постигнат само на територията на Северна Америка, защото доскоро колата не се предлагаше извън нея.

Третото място на почетната стълбичка заема народният автомобил VW Golf.
Той стартира на пазара през 1974-а година и до момента е отбелязал 25,5 милиона продажби.

Четвъртата позиция е за „дядо" му Volkswagen Beetle.
Бръмбарът е и първият автомобил в света задминал резултата от 20 милиона екземпляра с общата си реализация преди спирането му от производство от 21,5 милиона коли.
Наистина сериозно постижение за автомобил не сменял облика се практически цели 60 години.

Петото място в списъка е за пусната през 1972-а година японска машина Honda Civic - 18 милиона продажби на осем генерации на модела.

Шестото място е за Nissan Sunny, още Sentra и още Pulsar- 17-милионен тираж. Първата кола е от 1966-а - миникар, който израства значително с годините.

Седмото мястов топ-тена е за прочутата Ламаринена Лизи на Ford - Ford Model T - 16,5 милиона реализации.
Това е и първият модел, правен на конвейер в света и втория след народния автомобил по продаваемост, без да е променян външния дизайн на колата.
Прост по оборудване, но евтин и надежден автомобил, правен от 1908-а до 1927-а година.

Осмото място е за още един представител на Volkswagen - появилият се през 1973-а година Volkswagen Passat - 16 милиона автомобила, а деветото е за руската Жигула- 15,5 милиона продажби, предимно за соцлагера на автомобила, развит на базата на италианския ФИАТ 124.

На последното място в чарта е Chevrolet Impala с резултат от 14 милиона продажби.
Класическият американски модел, пуснат за пръв път през 1958-а година е бил замислен за по-бедните американци и още през 1965-а година поставя рекорд с обем на годишни продажби над 1 милион.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини