Обвинен в иманярство и блудство работи в парламента

Мащабна акция срещу иманярството се провежда в девет български града, стана ясно днес.

Освен това стана ясно, че апетит към древните предмети имат и хора, които са... с позиции във властта.

Оказа се, че човек, който в момента работи като консултант към парламентарната Комисия по културата, преди години е бил задържан за иманярство.

Митко Станков - Бузата е залавян многократно за подобни обвинения, а освен това е осъждан и за блудство, съобщи на пресконференция днес прокурорът от СГП Николай Чолаков, цитиран от БТА.

Бузата е задържан неведнъж преди 1989 г. Две години по-късно, при акция на ЦСБОП, в мазето му на столичната улица "Дунав" е бил открит тайник с голямо количество контрабандни ценности.

В престъпната група, заловена тогава, са замесени граждани от тогавашна Югославия, а тя се ръководела от Митко Станков, който в момента живее в Австрия.

Той е бил непрекъснато наблюдаван от службите заради връзките си с незаконен трафик на ценности.

„В момента този човек консултира парламентарната комисия, която изработва Закона за борба с трафика на предмети от културно-историческото ни наследство.

Това е необяснимо за мен", коментира още прокурорът.

От Върховна касационна прокуратура допълниха, че сега в девет града в страната се осъществява мащабна акция срещу иманяри под ръководството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Върховната касационна прокуратура.

По-рано днес бе съобщено, че в сряда са били хванати четирима иманяри, копали незаконно около Хисаря.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини