Двама варненски ученика искат да държат 9 матури

76 013 ученици от 12-ти клас са подали заявления за явяване на държавни зрелостни изпити. От тази година те са задължителни.

Учениците, които ще държат матури са от 1071 училища в страната и от три български училища в чужбина. Това съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция "Политика в общото образование" в МОН, след среща с началниците на регионалните инспекторати по образование.

Зрелостниците ще се явяват на задължителна матура по български език и литература през юни, както и на втори предмет по избор. Двама ученици от Варна са пожелали да държат седем допълнителни изпити, освен двете задължителни матури. Един ученик ще се явява на шест допълнителни изпити заедно с двете задължителни матури, трима ученици ще държат по четири допълнителни изпити с двата задължителни държавни зрелостни изпити. Трима ученици ще положат заедно с тях и по три допълнителни изпити.

Най-предпочитаният втори матуритетен предмет е географията - 24 318 ученици са я избрали, следвана от математиката, избрана от 13 245 ученици. Биологията е предпочетена от 9722 ученици, историята - от 8992 души.

Най-предпочитаният от езиците е английският, посочен от 8004 ученици. Най-малко зрелостници са избрали да се явят на втори държавен изпит по италиански език - 145.

1223-има ученици не са подали заявления за явяване на държавни зрелостни изпити или около 1,3% от общия брой 12-дванадесетокласници. Преобладаващата част от тях са ученици в неприсъствени форми на обучение - самостоятелни или индивидуални, най-често по здравословни причини. В Пловдив е най-голям броят на неподалите заявления за матурите - 342 души, от тях 268 са в такива неприсъствени форми на обучение. Друга причина за неподаване на заявления е заради голям брой двойки - три-четири, което прави несигурно завършването на 12-ти клас през юни, посочи Костадинова. Всички тези ученици може да положат държавни зрелостни изпити на следваща сесия, когато успешно приключат 12-ти клас. Част от неподалите заявления работят или им предстои да започнат работа, те също може да се явят на всяка следваща сесия.

Явяването на матура е задължителна за получаване на диплома за завършено средно образование, която позволява да се продължи по-нататъшното обучение във висше учебно заведение.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини