Кървава баня в израелско училище

Най-малко осем души загинаха след нападение на въоръжен палестинец срещу религиозното училище „Мерказ Харав" в западен Йерусалим.

Според очевидци, атентаторът е влязъл в столовата на училището, където в този момент е имало около 80 души, извадил е скритото в сандък за инструменти автоматично оръжие и е открил огън.

Освен осемте жертви, има поне 9 души ранени, като състоянието на трима от тях се оценява като тежко. Палестинецът е бил застрелян от пристигналите охранители.

„Йерусалим днес е в траур – много хора бяха застреляни в сърцето на града", заяви кметът на града Ури Луполянски пред една от израелските телевизии.

Световната общност категорично осъди нападението, наричайки го „варварски акт".

Американският президент Джордж Буш заяви след телефонен разговор с израелския президент Ехуд Олмерт, че „САЩ застават категорично до Израел пред лицето на това варварско нападение".

Върховният комисар на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана е разговарял с израелската министърка на външните работи Ципи Ливни и е „поднесъл съболезнованията си на семействата на жертвите и на израелските лидери".

Палестинският президент Махмуд Абас също осъди нападението, завявайки, че „ние осъждаме всички нападения срещу цивилни, независимо дали са палестинци или израелци".

Единствено движението „ХАМАС" приветства нападението срещу еврейско религиозно училище в Йерусалим, но не пое отговорност за него.

Говорителят на „Хамас" Тахер ал Нуну обвини за случващото се израелското правителство.

„Ние предупредихме... по-рано предупредихме...за палестинския гняв", каза ал Нуну, позовавайки се на многобройните палестински жертви през последните седмици в резултат на израелските бомбардировки над Газа.

Стотици палестинци излязоха по улиците на град Газа, след като научиха новината за нападението срещу училището в населената предимно с евреи западна част на Йерусалим. Радвайки се, те откриха огън от автоматично оръжие във въздуха.

Отговорността за нападението пое неизвестната досега „Фаланга на свободните мъже на Галилея - Група на мъченика Имад Мугниех и на мъчениците от Газа", съобщи телевизията на "Хизбула" „Ал Манар".

Имад Мугниех бе един от командирите на ливанското шиитско движение „Хизбула", който загина при атентат на 12 февруари.

„Хизбула" обвини за неговото убийство Израел и заплаши с нападения, които вече стават реалност.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини