Европейките не искат да раждат

На какво се дължи демографският проблем в Европа и защо в едни страни жените раждат повече, а в други - по-малко, на този въпрос се опитва да намери отговор "Дойче Веле".

Европа се топи. Ако изхождаме от населението, нашият континент се превръща в джудже. Само преди столетие в Европа са живели 15 процента от световното население, днес - едва 7 на сто.

Ако тази тенденция се запази, през 2050 г. делът на европейците сред световното население ще бъде само пет процента. Европейката ражда средно по дете и половина - това е действителността.

Френската евродепутатка Франсоаз Кастекс наскоро нарече нещата с истинското им име. Европейките не искат да раждат, защото се боят от бъдещето и се чувстват несигурни.

Когато човек е без работа или когато не знае къде ще бъде и какво ще прави след пет-десет години, той доста се колебае дали да има деца, смята депутатката-социалистка. Тя е убедена и в нещо друго: не професията пречи на жените да раждат деца.

Доказва го именно френският опит. Във Франция съчетаването на семейството с професионалната кариера функционира много по-добре, отколкото в Германия. Това важи и за повечето страни в ЕС. На много места семействата с три-четири деца не са изключение, просто защото детските надбавки са доста по-високи, отколкото в Германия, а детските градини и училищата за малки са или безплатни или съвсем евтини.

Министърката по въпросите на семейството, младежта, жените и възрастните Урсула фон дер Лайен обяснява причините за отрицателната тенденция в Германия: "Тази тенденция се наблюдава в Германия повече от 30 години.

Ние тук проспахме един много важен факт: младите жени вече имат достъп до добро образование - както и мъжете. Това само по себе си е много хубаво. Но когато жената стартира професионална кариера и на 30-годишна възраст се изправи пред дилемата кариера или деца, много семейства започват да се колебаят.

Това е решаващото в Германия". Лекар и министър Урсула фон дер Лайен сама е майка на седем деца. Има зад гърба си успешна кариера, а от години вече е в активната политика. Дали смята себе си за пример в това отношение?

"Не искам да бъда никакъв пример. Моята биография е прекалено специфична, имала съм навярно твърде много късмет в живота. За мен е истински дар това, че имам щастлив брак и че съм родила тези седем деца.

Искам обаче да помогна най-вече на онези млади жени и млади мъже, които също се надяват, че един ден ще могат да имат щастливо семейство и успешна професионална кариера", споделя тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини