"Суперкомандос", "Сразени ангели", "Разбудени фурии" - фантастика от класа

По принцип съм фен на фентъзито, но ми се случва да прочета и по някоя "червена книга" (от серията Избрана световна фантастика). Така съвсем случайно ми попадна романа "Суперкомандос" на Ричард Морган.



Действието се развива през 26 век. Хората отдавна пътуват в Космоса и колонизират други планети. А технологиите са напреднали толкова много, че смъртта вече не е нищо повече от неудобство. Всеки човек е снабден с т.нар. "колода", вградена в гръбначния му стълб, която е негово дигитализирано копие. Когато умре спокойно може да бъде прехвърлен в друго тяло, наречено "ръкав". Ако си достатъчно богат можеш да си избереш тяло по поръчка - от различна раса и пол, снабдено с хиляди "джаджи", издържливо на радиация, боен ръкав, ръкав за удовоствия и т.н. Ако не - могат да те "нахлузят" в евтин синтетичен ръкав или просто да те пратят в хранилището и да забравят за теб.



Благодарение на тази технология човешкият живот се е удължил неимоверно много. Така е и с главният герой - Такеши Ковач - емисар на ООН. Той живее повече от 150 години, изпълнени с битки. Емисарската служба е придобила митично значение за хората. Емисарите са психологически усъвършенствани войни, с допълнително стимулирана интуиция, преминали сурово обучение и изпращани в най-горещите и конфликтни точки.





Благодарение, а може би и за съжаление на славата си на емисар, Такеши Ковач попада в невероятни и смъртоносни сблъсъци, разследва мистериозни убийства. В "Сразени ангели" участва в разбулването на изключително важна археологическа загадка и се среща с извънземна цивилизация. В третата книга "Разбудени фурии" действието е пренесено на Хараланов свят - родното място на Ковач. Там той трябва да се пребори с влиятелните стари фамилии, корпорациите и якудза.





Историите за Такеши Ковач са изключително увлекателни, изпълнени със загадки и екшън. Но това не е всичко. Те засягат фундаментални въпроси - за смисъла на смъртта, същността на религиите, вечно жадната за власт човешка природа.

Това е фантастика, която ще се услади, дори на най-претенциозните читатели.
Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини