"Шивачки" триумфира на Годишните филмови награди за 2007 г.

Филмът "Шивачки" на Людмил Тодоров спечели пет от Годишните филмови награди за 2007 г. - за най-добър игрален филм, за режисура, сценарий, операторска работа - на Емил Христов, и за най-добра актриса - на Елен Колева.
Наградата за цялостен принос получиха сценаристът Анжел Вагенщайн и режисьорският и житейски тандем Ирина Акташева и Христо Писков. Отличията връчи министърът на културата Стефан Данаилов.

С правителствено решение от края на 2005 г. бе обявен празникът на киното и във връзка с това бе учредена наградата на министъра на културата за цялостен принос към българското кино. Отличието е 5000 лева.

За Годишните награди за кино, които се дават по инициатива на Националния филмов център, се състезават субсидираните от центъра филми, завършени през изминалата година. Лауреатите е определила с тайно гласуване комисия от 21 души.

Наградите бяха връчени за трети път в Деня на българското кино - 13 януари, предаде радио „Дарик".

На 13 януари през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм - "Българан е галант" на Васил Гендов, който изпълнява и главната мъжка роля. Партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина.

Церемонията беше в Театър "Българска армия" - бившето кино "Роял", един от най-луксозните столични салони през 30-те и 40-те години на миналия век.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини