Изборите в София: "SOS, Помощ, Заключени сме". Преглед на печата

"Сега": Изборите в София - 48 часа хаос, 5000 "заложници", неадекватна ЦИК

"SOS, Помощ, Заключени сме" беше написано с червило на вратата на "Арена Армеец", където се събраха над 5000 души, членове на секционни избирателни комисии. След като влязоха с протоколите и бюлетините, МВР отказа да ги пусне да излязат. Отчитането на протоколите ставаше много бавно заради намаления брой приемателни пунктове, грешките в самите протоколи и честите блокирания в системата. Оказа се, че Избирателният кодекс, изработен от Мая Манолова и останал непроменен и от този парламент, не позволява да се интензифицира процесът.
Хаосът при гласуването на местните избори и референдума бързо избледня на фона на апокалипсиса при приемането на изборните книжа на секционните избирателни комисии (СИК) в София. Над 5000 души се оказаха заложници на бавния и зле организиран процес по обработката на протоколите с резултатите от вота. Напрежението ескалира, десетина жени припаднаха, някои бяха откарани с линейки в болница. Това принуди правителството, омбудсманът и представители на политическите партии да призоват ЦИК да вземе мерки и да освободи хората. През целия ден обаче ЦИК остана безмълвна. Шефът на софийската общинска избирателна комисия Диляна Иванова даже нагло заяви, че "твърденията за хаос са чиста спекулация" и че "никакво напрежение няма".

"Труд": Бюджет 2016 - 5,3 млрд. лева нов дълг

Ден след първия тур на местните избори финансовото министерство публикува проекта за бюджет 2016. Според него догодина ще бъде поет нов дълг в размер до 5,3 млрд. лв. От тях до 3,9 млрд. лв. могат да бъдат взети по линия на споразумението за дилърство с четири банки, което беше сключено миналата годна. Парите ще са необходими за рефинансиране на стари задължения и за финансиране на бюджетния дефицит, мотивираха се от ведомството на Владислав Горанов. Таванът на държавният дълг обаче не трябва да превишава 26,6 млрд. лв., което е 30,1% от очаквания за 2016 г. БВП.

Според проектобюджета и 3-годишната прогноза на Министерството на финансите, която също беше публикувана вчера, икономиката на България ще нарасне с 2,1% догодина и брутният вътрешен продукт (БВП) ще достигне 88,28 млрд. лв. Прогнозата за ръста на икономиката се различава леко от данните, обявени преди месец от ведомството, в есенната макроикономическа прогноза на ведомството. Тогава в нея беше заложено увеличение на БВП от 2,3%.

"Дума": Цацаров поиска арест за Сидеров и Чуколов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за наказателно преследване срещу депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Държавното обвинение иска и задържането им под стража. Искането е по повод първото нахлуване на Сидеров в сградата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" на 23 октомври. Според Цацаров събраните доказателства уличават двамата атакисти в престъпления от общ характер. ДУМА припомня, че Сидеров и Чуколов нахлуха в университета и прекъснаха занятията по "Сценична реч". Нахлуването бе придружено с викове "Наркомани", "Глупави актьорчета, които ще играят в тъпи български сериали", "Меки китки", "Педалчета", "Вие наркомани ли сте?", "Познавате ли този?", "Това ваш колега ли е?". Студентка опитала да заснеме Сидеров, който я хванал силно за китките, извил ръцете й, дърпал я и я бутал. Непознат й изтръгнал телефона. Повикана била полиция, но при пристигането на служителите на МВР Чуколов, Сидеров и придружаващите ги вече били напуснали сградата, отбелязват от прокуратурата. "От събраните до момента доказателства се налага изводът, че с поведението си Волен Николов Сидеров и Десислав Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост", гласи позицията на прокуратурата.

"Монитор": 500 се включиха в мирен протест срещу Волен Сидеров

Около 500 души се включиха в мирно шествие срещу поведението на Волен Сидеров през изборната нощ. Протестиращите се събраха на пл. „Св. Александър Невски". Шествието бе насочено към сградата на НАТФИЗ , където именно Сидеров нахлу два пъти в рамките на една седмица. Минути преди шествието да тръгне към учебното заведение събралите се изразиха своя протест срещу действията на народния представител чрез аплодисменти. Протестиращите призовават за свалянето на имунитета на Волен Сидеров. Те скандират „Без имунитет", „Искаме морал", „Искаме законова промяна". Увеличаването на броя на протестиращите наложи това органите на реда да затворят за движение пл. „Александър Невски". По-късно протестиращите се събраха пред сградата на НАТФИЗ. Сред събралите се са студенти и преподаватели от НАТФИЗ, както и артисти и обикновени хора, които осъжда поведението на народния представител. Полицейското присъствие в района е засилено, а ул. „Г.С. „Раковски" бе временно затворена за движение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини