Червен код за дъжд и вятър е в обявен в Бургаско, предупреждения има за още 14 области

Червен код за опасни дъждове и ветрове е в сила за днес в Бургаска област, съобщи Министерството на околната среда и водите. В 14 други области също са издадени предупреждения за потенциално опасно време.

Очаква се в областта да паднат значителни валежи – 60-70 литра на кв. м за денонощието, като в крайните южни райони на областта са възможни и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър, като вълнението на морето може да достигне 5 бала. "Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи", съобщават от ведомството, като посочват че е възможно да се наложи и взимане на извънредни мерки.

По-ниската степен на предупреждение за опасност - оранжев код, за дъжд и вятър е обявен за областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Там се очакват колиества на падналия дъжд до 50 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър, по крайбрежието на морето – и бурен. "Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи", посочват от МОСВ.

Жълт код за валежи и ветрове е обявен в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора. Очакват се значителни валежи от 15-30 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър.

Също жълт код, но само за опасни ветрове, е обявен за Кърджали. От Националния институт по метеорология и хидрология очакват силен и временно бурен северен вятър с пориви до 25 м/сек. "Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито", предупреждават метеоролозите.
 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини