Ненчев: По границата с Турция е измамно спокойно

 111 военослужещи има на различни места по границите ни, техният брой може да се увеличи за няколко часа. Ако имаме струпване на хора и те не могат да бъдат спрени, ще се включим.

Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по Нова тв.

По думите му възможността на България да се справи с бежанската криза е по-добрата организация - междудържавна, международна и дипломатическа.

Относно възможността голямо количество имигранти да тръгнат от Турция към България, Ненчев заяви: „На този етап е относително „измамно” спокойно. По тази територия работим от седем-осем месеца. В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение”.

Той обяви, че се страхува, че сред бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Добави обаче, че контролът по границата е добър.

„4 екипа от военното разузнаване има по границата, където преминават бежанците. Важно е те да бъдат разпознати, защото идват от Сирия, Афганистан, Ирак и други страни. Наредил съм да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да окажат помощ, ако се наложи”, коментира още Николай Ненчев.

Относно изтребителите ни Миг-29, които са за ремонт, военният министър заяви: „Имаме нужда да ремонтираме част от Миг-29. Разполагаме с 19, а бихме искали да ремонтираме 7 или 10 от тях. РСК-Миг обаче отказаха да намалят цената за ремонта. България направи запитване към Полша и оттам направиха добра оферта - 600 000 лева на двигател, и по-кратки срокове за изпълнението на поръчката”.

„Има и риск да изпратим 10 или 14 двигателя на ремонт в Русия и да не си ги получим повече заради санкциите от ЕС и обтегнатите обстоятелства между ЕС и Русия”, заяви военният министър. Сега цената на руската фирма е малко по-висока от тази на полската, но цената ще бъде около 20% по-ниска, защото няма да платим ДДС, обясни Ненчев. 

Източник: offnews.bg
Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини