Конфискация при 120 000 лева незаконни доходи

Амнистия за незаконно придобито имущество до 10 000 лв. предлагат петима депутати от ГЕРБ, сред които и шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Внесените от тях поправки в Закона за конфискация на незаконно имане предвиждат разликата между законните доходи и разходите на обвиняем да падне от 250 000 на 120 000 лв., за да се пристъпи към отнемане, съобщава "24 часа".

Драстичното сваляне на прага се налага заради "динамичната промяна в цените на имотите, моторните превозни средства и доходите на лицата към настоящия момент в страната, както и съкращаването на проверявания период от 25 на 10 г.", мотивират се депутатите. Освен това проверките, извършени през последните 3 г. от Комисията за конфискация на незаконно имущество, известна като "Кушлев", сочат, че обикновено издръжката на тричленно семейство за 10 г. е около 80 000 лв.

Промените предвиждат проверяваните от комисията обвиняеми да доказват, че притежаваните от тях имоти, коли, яхти, банкови сметки, дялове във фирми са придобити със законни доходи, а не комисията да установява обратното.

Поправките удължават от 3 на 6 месеца срока, в който комисията може да поиска от съда започване на дело за конфискация на незаконно придобито имущество.

Коригира се и пропуск в закона - предлага се комисията да получава информация, която е застрахователна тайна, така, както получава информация, която е банкова и данъчна тайна.

Предвижда се 20% от конфискуваното имущество да се ползва за социални цели.

За въпросните поправки в закона от година настоява шефът на комисията Пламен Георгиев.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ск
    Скъ
    2 0
    09:24, 1 юни 2015
    За едни конфискация, за други "Браво" и потупване по рамото.

Още новини

Последни новини