Ген. Атанасов: ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система

Наблюдавайки внимателно процеса в парламента, ще кажа, че има две политически сили, които категорично са против съдебната реформа – ДПС и Атака, каза Атанасов.

"ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система и не иска промяна на статуквото. Затова е против готвените промени в Конституцията, които целят реформиране на системата”, заяви пред Нова телевизия генерал Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от Реформаторския блок.

Особено силен е контролът на ДПС върху прокуратурата и затова те не желаят промяна на това статукво, защото ще загубят позиции, които дълги години системно са градили чрез внедряване на свои зависими хора на възлови позиции в съдебната система, коментира още Атанасов.

Той подчерта, че против законопроекта за реформиране на съдебната система, който ще бъде внесен в пленарна зала във вторник, се обявява и Атака.

"Те би следвало да бъдат политически антиподи, но напоследък не чуваме да има искри между тях", коментира генералът.

На подкрепа управляващата коалиция щяла да разчита обаче на БСП и АБВ.

"По отношение на БСП смятам, че сериозно трябва да се проведе разговор. На този етап тези повърхностни подхвърляния са несериозни. Аз не чувам никакви сериозни аргументи от БСП защо не искат да подкрепят изменението в Конституцията”, посочи ген. Атанасов.

Той заяви, че трябва откровено да се каже, че изменението в Конституцията зависи от БСП и те трябва да проумеят, че с това псевдоопозиционно поведение към промените в Конституцията, обслужват интереса на доскорошния си коалиционен партньор, който ги предаде – ДПС.

"Над 90% от българите искат радикална промяна в съдебната власт", подчерта Атанасов.

Той допълни, че главната цел на готвените изменения е прокуратурата да стане отчетна и да бъде упражняван някакъв контрол върху нея, защото "сега е безконтролна".

"В целия Европейски съюз няма такова обвинение, което не е длъжно да дава обяснения на когото и да било", завърши депутатът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини