Разделят палестинци от израелци в градския транспорт

Израелското Министерство на отбраната от днес въвежда забрана за палестинците да пътуват в едни и същи автобуси с израелци при ежедневното им завръщане от работа у дома на Западния бряг, съобщиха от израелския вестник Haaretz.

Забраната е част от пилотна програма разпоредена от военния министър Моше Яалон.

Палестинци няма да могат да се прибират от Израел до Западния бряг със същия транспорт, с който са пътували до момента, и не трябва да се возят на автобуси, в които има израелци. Те трябва да използват едни и същи пунктове, маршрути и спирки и в двете посоки.

Новите правила ще удължат пътуването на някои работещи хора с повече от два часа, предупредиха от правозащитни организации.

За момента идеята на министерството е тази забрана да бъде за три месеца, след което да бъде преразгледана, за да се установи дали програмата да бъде удължена.

Тази мярка за сигурност е предложена още миналата година, но от Министерството на отбраната успяват да я въведат едва сега, защото не са успели да убедят съдиите, че става въпрос за сигурност, а не за етническо разделение.

В същото време световни организации за защита на човешките права се обявиха против новата забрана и възнамеряват да обжалват решението тя да бъде въведена.

Някои международни наблюдатели сравняват тази забрана с автобусите за чернокожи и бели в Америка в средата на миналия век или Апартейда в ЮАР.

Макар в транспортната мрежа на Израел да не е имало атентати и нападения в близките години, властите в страната са сигурни, че тази забрана ще гарантира сигурността на гражданите.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  18
  1854
  1 0
  15:34, 20 май 2015
  Това е тъпо, сега поне ще са сигурни, че ще взривят само евреи, или само палестинци.
 • 2
  Aa
  aaaa
  1 0
  15:36, 20 май 2015
  и аз не искам да патувам с ******и в автобуса ама хелзенския комитед казва не може !!!!
 • 3
  Кр
  Крум
  1 0
  20:45, 20 май 2015
  ти пишеш по неграмотно и от ****** бе
 • 4
  Ди
  Димо
  0 0
  13:58, 20 юли 2018
  И тука така искаме, мангустите отделно
Последни новини