Джихадистите нахлуха в древната Палмира, армията се изтегли

"Ислямска държава" установи вчера почти пълен контрол над древния сирийски град Палмира, след като джихадистите пробиха отбраната на правителствените войски.

Все още е неясно колко близо са нападателите отпрочутите археологически руини на античния град, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Сирийската държавна телевизия призна, че правителствените войски са се изтеглили от града, намиращ се на 240 км североизточно от Дамаск, и сазаели отбранителни позиции в покрайнините, като продължават да удържат контрола над шосето за Хомс и за Дамаск, уточни ТАСС. 

Сирийските ВВС нанасят удари по местата, където са съсредоточени атакуващите сили на ИД. 

Джихадистите са проникнали в Палмира от североизток. За да подсилят щурма си, те прехвърлили подкрепления от иракската провинция Анбар, чиято столица Рамади също бе превзета от тях тази седмица.
 
Според ТАСС преди падането на Палмира от там еевакуирано цивилното население. Изнесени са били и някои от най-ценните древни статуи и барелефи от археологическата площадка.
 
Директорът на сирийския департамент по античните находки и музеите Маамун Абдел Керим се обърна от Дамаск към командването на сирийските въоръжени сили и към международната общност с призив за спасяване на "брилянта на сирийската пустиня". Той каза, че "край стените на древната Палмира се води битка между цивилизацията и варварството".
 
Опасения, че развалините на древната Палмира от трети век могат да станат поредната жертва на вандалите фанатици, изрази и генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Древният сирийски град Палмира е разположен на около 240 км североизточно от Дамаск.Историческото му значение е неоценимо, защото в този оазис в сирийската пустиня се намират развалините на голям град, който е бил един от главните културни центрове на античния свят. 

Архитектурата му съчетава гръко-римските стилове с местните традиции и персийското влияние, посочва ЮНЕСКО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини