Владимир Путин посреща Джон Кери в Сочи

Американският държавен секретар Джон Кери утре ще се срещне в руския курортен град Сочи с президента на Русия Владимир Путин.
Това съобщиха световните агенции, като цитираха американския Държавен департамент, предаде БТА.

По-рано руската агенция РИА Новости съобщи, че Кери ще разговаря утре в Сочи с външния министър Сергей Лавров, но не бе казано нищо за среща с Путин. 

По-късно и руското външно министерство потвърди новината за срещата на Лавров с Кери. 

Държавният департамент на САЩ уточни, че Кери ще обсъжда с Путин същите теми, които и с Лавров -Украйна, Иран и Сирия

Това ще е първата визита на Джон Кери в Русия от началото на украинската криза. В изявление на руското външно министерство се изразява надежда, че визитата ще спомогне за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия, предаде ТАСС. 

От Сочи Кери ще замине за турския курортен град Анталия, където на 13 и 14 май ще има среща на външните министри от НАТО. В кулоарите на този форум ще има и среща във формат НАТО-Украйна.

Вчера Владимир Путин се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Москва, където обсъдиха конфликта в Украйна. Меркел използва необичайно рязък тон и нарече "престъпна" анексия на Крим.

Украйна е ценен партньор на НАТО, все още наблюдаваме руската подкрепа за отцепниците в източната част на страната, заяви междувременно днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Според него тази руска подкрепа е тревожна стъпка в неправилна посока. 

"Споразуменията от Минск са най-добрият път към мирно решение на кризата, призоваваме Русия да прекрати подкрепата си за украинските отцепници, включително с доставката на артилерия, тежко въоръжение, противовъздушни оръдия. Русия и отцепниците са в състояние да предприемат сериозни нападения за много кратко време", отбеляза още Столтенберг. 



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини