Храните поскъпнаха рекордно през април. Преглед на печата

„24 часа": Киро Японеца: Племенникът ми стреля, поръчвал ме е и преди. Преча на наркотрафика

Стрелбата в столичния кв. "Факултета", при която в събота бе ранен синът на Киро Японеца - Януш, е дело на Георги Любенов Петров-Йончо. Той ми е племенник и ме е поръчвал и преди години, обяви ромският бос Кирил Киров пред Нова тв.

Той разви версията, че Йончо го е поръчал, защото Японеца се опитвал да пречи на наркоразпространението в квартала.

"Факултета" бе блокиран от полицаи и жандармеристи, които следяха войната да не пламне отново.

 

„Труд": Как Иван Костов си измъкна парите от КТБ

Иван Костов не пропусна възможността да си върне 150 хил. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че привилегированият му депозит в КТБ не е следвало да бъде изплащан.

Иван Костов е имал привилегирован депозит в КТБ съгласно сключен между него и банката договор за индивидуален срочен депозит от февруари 2014 г.

Началното салдо на депозита е 154 хил. лева, но интересното в случая е договорената с банката лихва, която Костов е получавал за вложените си пари. Лихва в размер на 9, 8% (почти 10%). Коя търговска банка предоставя лихвени нива на депозити и влогове от почти 10 пункта - няма такава банка освен, разбира се, КТБ, и то само за отбрани свои клиенти.

Това обаче не важи за Костов - свикнал да получава това, което иска, бившият премиер, известен със скандалната приватизация на стотици български предприятия, отново е намерил начин да не загуби парите си за сметка на държавата.
Костов е поискал през октомври 2014 г. депозитът му да бъде предсрочно прекратен и КТБ, въпреки че към този момент е била под специален надзор, е закрила депозита и е прехвърлила сумата по разплащателна сметка на вложителя.

По този начин парите на Костов в КТБ са подадени за изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете, вече като пари по разплащателна сметка, а не като привилегирован депозит.

Тази операция е извършена, разбира се, със знанието и одобрението на квесторите на КТБ, които са разгледали около 1000 индивидуални и привилегировани депозити.

 

„Стандарт": Храните поскъпнаха рекордно през април

2,5% са поскъпнали храните през първите две седмици на април около Великденските празници. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Индексът на тържищните цени се е повишил до 1,518 пункта, което е най-високото му ниво за последните две години. Данните сочат, че в сравнение със същия период през миналата година храните са поскъпнали с 6%. Според комисията движението на индекса през миналия месец се дължи на голямото поскъпване на зеленчуците и е традиционно около Великден.

 

„Монитор": Матурата - вход в 41 университета

Сред малкото висши училища, които не приемат студенти с оценка от матура са тези по изкуства и спорт, както и УНСС.

В Софийския университет оценката от зрелостен изпит ще е  вход в общо 96 от 103 специалности. От тази година матурата дава равни шансове с изпита за вход в Алма матер в историческият факултет. И двете оценки се умножават с коефициент 3. Това правило важи още във Факултета по предучилищна и училищна педагогика, историческия факултет, както и в богословския и др.

В същото време обаче за прием в най-желаната специалност в Софийския университет - психологията, оценката от приемен се умножава по коефициент 3, а бележката от матура има по-малка тежест и се умножава по коефициент - 2,5.

63 500 младежи са се записали за матурата по български език тази година по последни данни.

 

„Сега": Доходността от спестовните сметки вече е отрицателна

Спестовните клиенти на банките губят все повече пари. Лихвите по депозитите и в България паднаха под 2% и вече са близки до рекордно ниските равнища в Европа, но поне все още осигуряват положителна доходност. Това обаче не е валидно за спестовните и разплащателните сметки. Печалбата, която генерират те за клиентите, е със знак минус - т.е. с престоя си в банката парите реално намаляват, установи "Сега". Някои банки вече "осигуряват" отрицателна доходност, като рекордът засега е минус 0.64% за 1000 лв. в спестовна сметка с едногодишен срок. Общо 4 са банките, чиито предложения за такъв тип сметки носят отрицателен доход.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини