Държавата създава център за борба с контрабандата

Няколко държавни структури ще обединяват усилията си в борбата с контрабандата и контрола на движението на рискови стоки и товари, реши правителството.
Между дирекциите на МВР "Борба с организираната престъпност", "Национална полиция" и "Гранична полиция", ДАНС, Агенция "Митници", Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще бъде създаден Междуведомствен координационен център, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 
 
Той ще работи в непрекъснат режим, а ръководството му ще се поеме от служител на ГДБОП, определен със заповед на министъра на вътрешните работи.

"Със създаването му се цели оптимизиране на взаимодействието и координацията между компетентните структури за противодействие на нарушения и престъпления, ощетяващи държавния бюджет", обясниха лаконично от кабинета. 

Неофициално правителствени източници коментираха пред в. "Сега", че това е преходно решение преди постепенно да се пристъпи към новата идея за сливане на приходните агенции - Митниците и НАП. В същото време решението може да се приеме и като институционализиране на срещите при премиера, които се провеждат всяка сряда с цел борба с контрабандата. В тях участват представители на същите институции, които ще влязат и в новия координационен орган. 

Провалът в борбата с контрабандата накара преди празниците Бойко Борисов се закани, че ще обедини двете приходни агенции. Конкретният повод беше арестът на 13 митничари и трима граничари на ГКПП "Капитан Андреево" заради пропуснати камиони с контрабандни цигари от Турция. 

"Митничарите и граничарите, най-меката дума е "абсолютно ненадеждно", охраняват границите. Ние нямаме система там. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби - данъчни и "Митници", а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите", заяви Борисов на заседанието на Министерския съвет преди Великден.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини