Първите по рода си изображения на черни дупки може да се появят още тази година

Астрофизите се надяват, че в рамките на следващите 12 месеца, ще успеят да направят нещо, което никой друг не е правил преди, и което би могло да разшири значително познанията ни за вселената.

Черните дупки са участъци от пространсвото, чието гравитационно привличане е толкова силно, че дори светлината не успява да им се измъкне. Албърт Айнщайн пресказа съществуването на черни дупки в Теорията си за общата относителност, но дори той не бе убеден, че те все пак съществуват.

До момента никой не разполага с категорични доказателства за съществуването им. Телескопът Event Horizon Telescope (EHT) би могъл да промени това.

EHT представлява мрежа от телескопи по света. Работейки в хармония, устройствата разполагат със всичко необходима, за да уловят изображения на черна дупка.

“Разполагаме с ултра силно увеличение – еквивалента на това да преброите вдлъбнатините по голф топка в Лос Анджелис, намирайки се в Ню Йорк”, казва директорът на EHT Шепърд Доелман.

Учените трябва да успеят да погледнат през газа в галактиката Млечен път и през горещия газ обгръщащ самата черна дупка. За това е нужен телескоп, голям колкото Земята, ето тук се намесва EHT.

Екипът създал “виртуален телескоп с размера на Земята”, с помощта на мрежа от отделни радио чинии, разпръснати по цялата планета.

Те синхронизирали чиниите, така че да наблюдават една и съща точка в космоса по едно и също време и да запиват засечените радиовълни на твърди дискове.

Идеята е, обединявайки всички тези данни на по-късен етап, екипът на EHT да състави изображение, сравнимо с това, което би се получило от един единствен телескоп с размерите на Земята.

Екипът на EHT изпробва телескопа си за пръв път през април 2017.

В рамките на 5 нощи, 8 чинии по цялата планета се насочиха към Стрелец A – точка в центъра на нашата галактика Млечен път, за която учените вярват, че е приютила свърхмасивна черна дупка.

Данните от телескопа на Южния полюс успяха да достигнат Оберваторията Хайстак на Масачузетския технологичен институт едва в средата на декември, заради липсата на карго полети в този регион.

Сега, когато учените вече разплогат с данните от 8-те чинии, те могат да започнат своите анализи, с надеждата да ни осигурят първото в историята изображение на черна дупка.

Подобно изображение не само ще докаже, че черните дупки съществуват, но ще ни разкрие съвсем нови прозрения за вселената.

“Въздействието на черните дупки върху вселената е огромно. Смята се, че свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките и самите галактики са еволюирали заедно с течение на времето. Наблюденията върху това какво се случва близо до хоризонта на събитията ще ни помогне да разберем вселената в по-широк мащаб”, казва Долеман.

С времето изследователите ще започнат да правят изображения на отделни черни дупки.

Това ще им позволи да определят дали Теорията на Айнщайн за общата относителност е вярна в частта си за границите на черните дупки, а ще им даде възможност и да разберат как нарастват и поглъщат материя черните дупки.

“Разбира се, няма гаранции какво точно ще видим, природата би могла да ни изиграе лоша шега. EHT обаче вече функционира, затова през следващите няколко години, усилията ни ще бъдат насочени към това да разберем как изглеждат черните дупки”, казва Долеман.

Екипът отказва да се ангажира с дата, на която резултатите ще са вече налице.

И все пак, сме по-близо от когато и да било, да се надяваме, че екипът на EHT ще улови изображение на черна дупка още през тази година

Източник: futurism.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
07 дек 2019
Последни новини