Първите по рода си изображения на черни дупки може да се появят още тази година

Астрофизите се надяват, че в рамките на следващите 12 месеца, ще успеят да направят нещо, което никой друг не е правил преди, и което би могло да разшири значително познанията ни за вселената.

Черните дупки са участъци от пространсвото, чието гравитационно привличане е толкова силно, че дори светлината не успява да им се измъкне. Албърт Айнщайн пресказа съществуването на черни дупки в Теорията си за общата относителност, но дори той не бе убеден, че те все пак съществуват.

До момента никой не разполага с категорични доказателства за съществуването им. Телескопът Event Horizon Telescope (EHT) би могъл да промени това.

EHT представлява мрежа от телескопи по света. Работейки в хармония, устройствата разполагат със всичко необходима, за да уловят изображения на черна дупка.

“Разполагаме с ултра силно увеличение – еквивалента на това да преброите вдлъбнатините по голф топка в Лос Анджелис, намирайки се в Ню Йорк”, казва директорът на EHT Шепърд Доелман.

Учените трябва да успеят да погледнат през газа в галактиката Млечен път и през горещия газ обгръщащ самата черна дупка. За това е нужен телескоп, голям колкото Земята, ето тук се намесва EHT.

Екипът създал “виртуален телескоп с размера на Земята”, с помощта на мрежа от отделни радио чинии, разпръснати по цялата планета.

Те синхронизирали чиниите, така че да наблюдават една и съща точка в космоса по едно и също време и да запиват засечените радиовълни на твърди дискове.

Идеята е, обединявайки всички тези данни на по-късен етап, екипът на EHT да състави изображение, сравнимо с това, което би се получило от един единствен телескоп с размерите на Земята.

Екипът на EHT изпробва телескопа си за пръв път през април 2017.

В рамките на 5 нощи, 8 чинии по цялата планета се насочиха към Стрелец A – точка в центъра на нашата галактика Млечен път, за която учените вярват, че е приютила свърхмасивна черна дупка.

Данните от телескопа на Южния полюс успяха да достигнат Оберваторията Хайстак на Масачузетския технологичен институт едва в средата на декември, заради липсата на карго полети в този регион.

Сега, когато учените вече разплогат с данните от 8-те чинии, те могат да започнат своите анализи, с надеждата да ни осигурят първото в историята изображение на черна дупка.

Подобно изображение не само ще докаже, че черните дупки съществуват, но ще ни разкрие съвсем нови прозрения за вселената.

“Въздействието на черните дупки върху вселената е огромно. Смята се, че свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките и самите галактики са еволюирали заедно с течение на времето. Наблюденията върху това какво се случва близо до хоризонта на събитията ще ни помогне да разберем вселената в по-широк мащаб”, казва Долеман.

С времето изследователите ще започнат да правят изображения на отделни черни дупки.

Това ще им позволи да определят дали Теорията на Айнщайн за общата относителност е вярна в частта си за границите на черните дупки, а ще им даде възможност и да разберат как нарастват и поглъщат материя черните дупки.

“Разбира се, няма гаранции какво точно ще видим, природата би могла да ни изиграе лоша шега. EHT обаче вече функционира, затова през следващите няколко години, усилията ни ще бъдат насочени към това да разберем как изглеждат черните дупки”, казва Долеман.

Екипът отказва да се ангажира с дата, на която резултатите ще са вече налице.

И все пак, сме по-близо от когато и да било, да се надяваме, че екипът на EHT ще улови изображение на черна дупка още през тази година

Източник: futurism.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини