Първите по рода си изображения на черни дупки може да се появят още тази година

Астрофизите се надяват, че в рамките на следващите 12 месеца, ще успеят да направят нещо, което никой друг не е правил преди, и което би могло да разшири значително познанията ни за вселената.

Черните дупки са участъци от пространсвото, чието гравитационно привличане е толкова силно, че дори светлината не успява да им се измъкне. Албърт Айнщайн пресказа съществуването на черни дупки в Теорията си за общата относителност, но дори той не бе убеден, че те все пак съществуват.

До момента никой не разполага с категорични доказателства за съществуването им. Телескопът Event Horizon Telescope (EHT) би могъл да промени това.

EHT представлява мрежа от телескопи по света. Работейки в хармония, устройствата разполагат със всичко необходима, за да уловят изображения на черна дупка.

“Разполагаме с ултра силно увеличение – еквивалента на това да преброите вдлъбнатините по голф топка в Лос Анджелис, намирайки се в Ню Йорк”, казва директорът на EHT Шепърд Доелман.

Учените трябва да успеят да погледнат през газа в галактиката Млечен път и през горещия газ обгръщащ самата черна дупка. За това е нужен телескоп, голям колкото Земята, ето тук се намесва EHT.

Екипът създал “виртуален телескоп с размера на Земята”, с помощта на мрежа от отделни радио чинии, разпръснати по цялата планета.

Те синхронизирали чиниите, така че да наблюдават една и съща точка в космоса по едно и също време и да запиват засечените радиовълни на твърди дискове.

Идеята е, обединявайки всички тези данни на по-късен етап, екипът на EHT да състави изображение, сравнимо с това, което би се получило от един единствен телескоп с размерите на Земята.

Екипът на EHT изпробва телескопа си за пръв път през април 2017.

В рамките на 5 нощи, 8 чинии по цялата планета се насочиха към Стрелец A – точка в центъра на нашата галактика Млечен път, за която учените вярват, че е приютила свърхмасивна черна дупка.

Данните от телескопа на Южния полюс успяха да достигнат Оберваторията Хайстак на Масачузетския технологичен институт едва в средата на декември, заради липсата на карго полети в този регион.

Сега, когато учените вече разплогат с данните от 8-те чинии, те могат да започнат своите анализи, с надеждата да ни осигурят първото в историята изображение на черна дупка.

Подобно изображение не само ще докаже, че черните дупки съществуват, но ще ни разкрие съвсем нови прозрения за вселената.

“Въздействието на черните дупки върху вселената е огромно. Смята се, че свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките и самите галактики са еволюирали заедно с течение на времето. Наблюденията върху това какво се случва близо до хоризонта на събитията ще ни помогне да разберем вселената в по-широк мащаб”, казва Долеман.

С времето изследователите ще започнат да правят изображения на отделни черни дупки.

Това ще им позволи да определят дали Теорията на Айнщайн за общата относителност е вярна в частта си за границите на черните дупки, а ще им даде възможност и да разберат как нарастват и поглъщат материя черните дупки.

“Разбира се, няма гаранции какво точно ще видим, природата би могла да ни изиграе лоша шега. EHT обаче вече функционира, затова през следващите няколко години, усилията ни ще бъдат насочени към това да разберем как изглеждат черните дупки”, казва Долеман.

Екипът отказва да се ангажира с дата, на която резултатите ще са вече налице.

И все пак, сме по-близо от когато и да било, да се надяваме, че екипът на EHT ще улови изображение на черна дупка още през тази година

Източник: futurism.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини