Фирма доставяла на ВМА по ”златен” ценоразпис

Частна фирма на известен бизнесмен с години е доставяла храна, мила прозорци и чистила Военномедицинска академия по "златен" ценоразпис.
Това става ясно от одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на "Медиапул"по Закона за достъп до обществена информация. 

Това е поредно разкритие за скандала, избухнал след разследване на bTV през февруари, което показа схема за източване на милиони левове от ВМА. То установи, че има нарушения в клиниката по дерматология, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Според данните от одиторския доклад приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите са за повече от 12 млн. лв. Т.е. през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона от кожната клиника.

В началото на март бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев, който влезе в парламента от листата на ГЕРБ, подаде оставка като депутат и сам призова да бъде разследван, за да изчисти името си. На Тонев бе предявено обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори.

Златните ценоразписи за частните фирми


Одиторски доклад от март 2014 г. показва, че дълги години фирми за външни услуги като хранене, чистене, ремонти печелят обществени поръчки от ВМА, подготвени като че ли специално за тях и работят по "златен ценоразпис". 

Една от основните критики на одиторите е, че договорите се сключват без да са финансово обезпечени – т.е. макар болницата да няма пари, сключва договори за милиони за услуги при доста завишени цени.

Една от фирмите е "Сейл комерс" на бизнесмена Александър Найденов, който е собственик и на "Олинеза". От 2003 до 2014 г. "Сейл комерс" печели всички обществени поръчки за хранене на ВМА. 

Договорът за хранене за 2013 г. е за 6.8 млн. лева като един храноден е на стойност 9.67 лева. Именно договорът за хранене на ВМА беше цитиран наскоро от военния министър Николай Ненчев като един от неизгодните, като направи съпоставка, че последно порционът във ВМА е бил 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов". 

Фирмата на Найденов получава и договор за спомагателни болнични услуги - т.е да чисти прозорците на болницата. Одиторите обаче установяват, че цените на "Сейл комерс", съпоставени с тези на друга фирма, извършвала същата услуга за ВМА, са четири пъти по-високи. 

Друг одит от 2012 г. разкрива, че болницата сключва договор със "Сейл Комерс" и за почистване и санитарни услуги. Договорът е сключен през 2010 г. за период от четири години и е на обща стойност 14.7 млн. лева. Одиторите посочват, че санитарите, осигурени от фирмата, са с ниска квалификация и без професионален опит и за отделните болници в структурата на ВМА в страната разходът за един санитар средномесечно е 1048 лева.

Фирмата осигурява за ВМА-София 137 санитари, за Варна – 62 санитари, за Пловдив -20 санитари, за Сливен – 23 санитари, за Плевен – 29 санитари, за Поморие-7 санитари, за Хисаря -13 санитари. 

За ВМА- София разходът за един санитар е 967 лева без ДДС като в тази сума би трябвало да влизат и почистващите и дезинфекциращи препарати. 

Одиторите обаче откриват, че покупката на дезинфектантите е за сметка на ВМА, поради което основният разход на частната фирма е за заплати на санитарите. За сметка на ВМА са купени на санитарите професионални почистващи колички, приспособления за миене и и почистване. 

Договорът е определен като икономически неизгоден, тъй като разходите за външните санитари са много по-високи отколкото за щатните служители на ВМА. В същото време санитарите на болницата работят заедно с външните санитари, поради което е трудно да се определи доколко ефективна е работата на едните и на другите. 

Една и съща фирма печели обществените поръчки на ВМА и за поддръжка на сградния фонд.

В одита се посочва, че за целия период от регистрацията на фирма "ГеоМар 03" ООД през 2005 г. тя е изпълнител на общо четири договора на обща стойност 7 584197 лева, от които 7 023 758 лева са от договор с ВМА. 

Одиторите обобщават, че от 2007 до 2011 година само "ГеоМар" печели обществените поръчки за поддръжка на сградния фонд. 
 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини