Студенти нахлупват фуражки в 4 университета

Курсове по военно обучение в поне 4 университета в страната ще стартират от лятото на 2015 година. Първите от тях ще започнат още в началото на юни. От вече изготвения от МО каталог за армейската подготовка, която по времето на соца бе задължителна, става ясно, че желаещите да се запишат студенти могат да преминат такава в Националния военен университет „Васил Левски”-Велико Търново и Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров”-Варна, както и в Национална спортна академия „Васил Левски”-София и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.
През юни ще стане ясно дали и други университети са решили да се включат в кампанията, която ще се проведе за втора поредна година. МО ще прати военни във вузовете, за да промотират ползите от военното обучение. Преминалите успешно курсовете ще се вписват на отчет във военни окръжия и на практика ще бъдат зачислявани като запасняци. Началната подготовка на младежите ще продължи до 90 академични часа, разпределени в период до 3 седмици, а тази за придобиване на специални умения поне толкова, като ще зависи от военната специалност, която те са избрали. Зайците ще трябва да преминат задължително през начално обучение в някоя от военните академии, за да могат да се усъвършенстват впоследствие. Това няма да важи само за студентите, които са били в казарма. Курсовете са различни в зависимост от университета.
Във Велико Търново например кандидат-висшистите ще могат да преминат начална и специална военна подготовка, да натрупат умения за оцеляване в екстремни природни условия и да се научат да боравят с комуникационните армейски системи. За един курс там общо 80 души ще бъдат разпределени в три факултета - общовойсковия, артилерийския и авиационния в Долна Митрополия.
Във Варна пък ще се провежда и военноморска подготовка, при която студентите ще могат да се запознаят с арсенала на фрегата от ВМС. Курсовете на НСА ще се състоят във високите части на планините, при това във зимни условия. Преминалите успешно обучението в Шумен от своя страна ще се сдобият с тапия за „Специалист от военните топогеодезически отделения на полевата артилерия”.
Практическите занятия ще включват стрелба с калашник и почистване на оръжието. Студентите ще се учат да ликвидират включително движещи се цели, както и да боравят с гранати и да обезвреждат мини. Огневата им подготовка ще трае общо 31 часа. На мераклиите няма да бъде спестено нищо през което са преминавали донаборниците до 2008 година. Те ще трябва да стават в 6 часа сутринта, да лъскат кубинките, да отдават чест и да спазват строя, да правят набирания на лоста, да дават денонощен наряд, да реагират при тревога и да изпълняват внезапни специални мисии. Младежите ще преминат и обучение, свързано с въздействието на ядреното и химическото оръжие и начинът, по който трябва да се действа при настъпили индустриални аварии. Те ще бъдат обучени как да реагират при евентуални терористични актове и да противодействат на екстремисти. Освен това след курса ще могат да помагат адекватно
на ранени войници или пострадали при бедствия хора. Записалите специална военна подготовка ще бъдат подлагани на тежки психически и физически изпитания. Те ще трябва да се справят досущ като Силвестър Сталоун в култовата лента „Рамбо”, като се научат да оцеляват в студ, да изкачват скали, включително с бойно снаряжение, да изграждат укрития, да палят огън и да транспортират пострадал с подръчни средства, да се ориентират по звездите, да прекосяват снежни и заледени терени със ски и специални съоръжения и да си осигуряват сами храна и вода в гората.
За всеки от студентите, записали военно обучение във Велико Търново, МО ще похарчи за начална подготовка по 325 лв. за курсовете през лятото и по 363 лв. за провеждащите се през зимата. В тази сума влизат и дневни от 5 лв. за обяд на кандидат-войниците. Специалната подготовка по оцеляване при екстремни условия пък ще струва на министерството съответно още по 191 лв. и 215 лв., а курсът по свързочна подготовка - по 135 лв. и 159 лв.
Най-скъп е курсът по специална военноморска подготовка във Варна, който ще глътне до 419 лв. на човек от бюджета на МО. Цената за провеждания от НСА курс „Военна подготовка за действия при зимни условия във високопланинска местност” пък е 360 лв., а за „Специалист от военните топогеодезически отделения на полевата артилерия” в Шумен, в рамките на който студентите ще бъдат обучавани в боравене със спътникови системи за навигация и топографски карти на НАТО, а също в отбелязване на обекти и цели, МО ще брои по 215 лв. през лятото и 239 лв. през зимата. Излиза, че военното обучение на един студент може да струва общо на държавата близо 800 лв.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини