Пореден триумф за филма "Урок"

Жури, публика и критика на "София филм фест" дадоха своите отличия на родната лента

Грузинската режисьорка Нана Джорджадзе с наградата на София за цялостен принос към киното

Българският филм "Урок" изживя поредния си триумф миналата вечер. Лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, сценаристи и режисьори, бе големият победител на 19-ия Международен филмов "София филм фест" с 4 отличия. На церемонията в зала 1 на НДК тя бе удостоена с Голямата награда "София - град на киното" за най-добра кинотворба в конкурса за първи и втори игрални филми на режисьори от цял свят и получи 7000 евро от Столична община. Останалите отличия са за най-добър български игрален филм, на ФИПРЕССИ (Международната критика) и на публиката.

Победата на "Урок" бе предизвестена, тъй като творбата вече има престижни отличия от миналогодишния фестивал на българското кино "Златна роза", от Сан Себастиан, Гьотеборг, Солун, Токио, Варшава и Киев.

Сюжетът е по действителния случай отпреди няколко години, когато почтена учителка обира банка, притисната от съсипващ бит и бездуховен живот. В ролите са Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, оператор е Крум Родригес. Преди "Урок" Грозева и Вълчанов са направили заедно четири документални и късометражни филма. Наградата "Джеймисън" за късометражен филм също отиде при роден творец - Антония Милчева за 13-минутния й "Гинка".

Специалният приз на журито грабна немският филм "Млади сме, силни сме" на Бурхан Курбани, а отличието за режисура отиде при унгареца Габор Рейз за творбата му "По необясними причини".

За най-добър балкански филм бе определен "Следвай гласа ми" (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей.
Журито присъди и Почетен диплом на нашия филм "Събирач на трупове" с режисьор Димитър Димитров и Михаил Билалов в главната роля.

Гилдията на българските кинокритици даде своя приз за балкански филм на "Защо аз?" (Румъния-България-Унгария) на режисьора Тудор Джурджу.

По време на тазгодишния филмов маратон бяха представени 224 филма от над 60 държави. Над 300 бе броят на международните гости, които посетиха столицата ни в дните между 5 и 15 март.

След Иван Иванов и Франко Неро и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе получи наградата на София за цялостен принос към киното.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини