За малки и големи: Ценните уроци от любимите детски приказки

Всеки от нас пази мили спомени за детски приказки, разказани или прочетени от любимите ни хора. За малчуганите в най-ранна възраст тези истории обикновено звучат смешно или просто увлекателно.

Истината обаче е, че освен фантастични картинки, някои детски приказки „рисуват“ много истини и ценни уроци, които е хубаво да ни бъдат припомняни.

Ето няколко детски приказки, които съдържат ценни уроци:

„Малкият принц“ - това определено не е просто приказка, но започваме с тази книга, защото цитати именно от нея са сред най-споделяните в социалните мрежи. История, която е обичана и от деца, и от възрастни...

„Hяĸoи xopa ca ни нeпpиятни, xлъзгaви и гъвĸaви ĸaтo гъceници. Ho тoвa нe oзнaчaвa, чe вътpe в тяx тe нямaт нещo пpeĸpacнo“, учи книгата. Друг любим урок от нея - „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“.

„Мечката и лошата дума“ - една от най-мъдрите приказки за деца. Тя учи, че дълбоката рана заздравява, но лошата дума не се забравя. Тази българска народна приказка ни припомня, че е важно да бъдем внимателни към чувствата на околните и да проявяваме уважение.

„Грозното патенце“ - приказката на Ханс Кристиан Андерсен ни учи, че не бива да съдим по външния вид, а заедно с това и да вярваме в себе си. Подобно на „Малкият принц“, историята на патето, което се превръща в лебед, показва, че същественото не е видимо за очите.

„Лъжливото овчарче“ - тази история подчертава колко неприятни могат да бъдат последиците от лъжите. Винаги е хубаво да си припомним, че когато човек излъже, изгубва доверието към него и след това дори да каже истината има голяма вероятност никой да не му повярва.

„Който не работи, не трябва да яде“ - приказка, чието заглавие не звучи особено приятно. Истината обаче е, че тя ни припомня, че не всичко в живота можем да получим даром и трябва да полагаме усилия и труд.

Бонус: „Бамби“ - това определено не е приказка, а детско филмче. В него един от героите казва нещо, което е хубаво да си припомняме често.
„Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре недей да казваш нищо“ - мисъл, особено актуална в ерата на „хейтъри“ и „тролове“, които сякаш не виждат нищо позитивно в заобикалящия ги свят.

 
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини