Житейски уроци от... котките

Какво можем да научим от котешкия характер, за да постигнем мъдрост и щастие

Изглежда, че котките отдавна са разбрали печелившата житейска философия. Спят по цял ден, рядко се натоварват с физически занимания, наслаждават се на изтънчени котешки храни и на мерака на господарите си да ги чешат зад ушите... Но това далеч не е най-важното.

Ето какво можем ние, хората, да научим от котешкия характер, за да постигнем житейската премъдрост и щастие:

1. Дръжте ушите си винаги наострени. Въпреки че котките изглеждат лениви и невъзмутими, това не е така. Те са винаги в състояние на готовност и не изпускат нищо от поглед. Може да направим извода, че ако изглеждаме незабележими и си “държим езика зад зъбите”, ще получим много повече ценна информация, отколкото ако шумно и активно я търсим.

2. Винаги се приземявайте на крака. Котките винаги го правят, независимо дали сами скачат или някой ги е блъснал. Те са абсолютни експерти по запазване на самообладание. Много важно житейско умение!

3. Знайте цената си! Котките знаят как да отстояват себе си и не позволяват да ги обиждат или да се държат с тях неуместно. Когато към тях не се отнасят подобаващо, те веднага реагират със съскане или с удар с лапичка. Това не означава, че трябва да се биете – просто реагирайте адекватно и веднага, без да позволявате да ви обиждат.

4. Яжте само, когато сте гладни. Независимо с какви котешки изкушения ще ги подмамвате, котките престават да се хранят в момента, в който вече не чувстват глад. Абсолютни майстори по самоконтрол. А вие?

5. Не издавайте мислите и емоциите си. Никога не знаете какво си мисли една котка – все едно, че всичките й чувства и мисли са под контрол. Разбира се, това не означава да удавите напълно емоциите си. Може да мъркате или да съскате – когато му е времето, обаче.

6. Бъдете независими. Котките са страшно независими създания и не се нуждаят от “бавачка”. Те правят това, което им харесва, без да се съобразяват с мнението на болшинството и дори на господаря си. Затова умеят да се грижат сами за себе си.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини