Заради убийството на Вероника тръгва подписка за смъртното наказание

Мястото, на което беше убита 23-годишната студентка Вероника Здравкова вече е променено. Сложено е осветление, има дори и будка с охранители точно на границата с един от имотите на Великотърновския университет.

Един от организаторите на протеста в старопрестолния град Петко Ганчев поиска в ефира на bTV референдум относно смъртното наказание – да се върне или не. Той припомни и карикатурата на „Шарли ебдо” с послание: „Толерантността няма да ви спаси”.

Подписката за референдум започва във Велико Търново, но ще има и в София, в Стара Загора, в правец, обясни Ганчев. Нека хората кажат, да се стреснат тези институции. Има престъпност, която се засилва като лавина. Интеграцията на едни хора не помага – да си заровим главата и да чакаме да ни я отрежат. Хората нямат работа, ами на всичкото отгоре за по 300 лева на месеца ги убиват, добави Ганчев. И уточни – съдът трябва да реши каква ще е съдбата на Илиян Здравков, но те го правят по закони, приети от парламента. Нека решението да е на база неопровержими доказателства, категоричен е Ганчев. Според бившия депутат на „Атака” Павел Чернев има силно желание сред обществото да се върне смъртното наказание като „изключителна и извънредна мярка”. Адвокат Николай Хаджигенов обаче заяви, че смъртното наказание е „див политически популизъм”, при което Чернев извади адвокатската си карта и я тропна на масата. А тя прави ли ви адвокат, попита иронично Хаджигенов. Нашите затвори са ад – съдът от Страсбург е произнесъл хиляди присъди за условията. Нормално е хората да искат смъртното наказание, но наличието му никога не е допринасяло за превенция. Хората, в яда и беса си, не разбират и това е нормално, че години наред престъпник да живее в килия два на два метра е много по-жестоко наказание. Това нещо работи, сигурен е Хаджигенов. Тук Чернев каза, че „в меката на демокрацията САЩ има смъртно наказание”. Не във всеки щат, каза Хаджигенов. Да не забравяме и възможността на грешката – знаем как работят МВР и съда, недопустимо е по телевизията да се посочва някой като „циганин” и като убиец, преди да се докажем. МВР често хваща първия, който пасва на профила на дадено престъпление, посочи Хаджигенов. Припомнено беше, че Илиян Здравков вече казва, че е бил бит, за да си признае, че е убил Вероника. И Чернев, и Хаджигенов се обединиха около мнението, че „разни хора” пускат престъпници поради неясни причини. Междувременно стана ясно, че в Перник се връща знаков престъпник – Кристиян Петров, който през 2004 година уби връстника си Кристин Иванов и го разчленява. Петров излиза от затвора за добро поведение. Когато извършва убийството, Петров е непълнолетен и кръвнината от 200 хил. лева, която дължи на родителите, трябва да бъде платена от неговите родители. Досега обаче те не са го направили.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини