Бракониери простреляха монах

Бракониери простреляха монах от манастира "Благовещение" в село Копиловци. Инцидентът е станал снощи около 18,30 часа край земенското село Жабляно, съобщи игуменът на манастира отец Касиян.

Пострадалият е транспортиран в болница, претърпял е и операция, но не са извадени всичките сачми, попаднали в тялото му, каза отец Касиян, цитиран от БТА.

Игуменът разказа, че пияни бракониери в района по-рано са заплашвали монасите. Убити са били и кучетата им.

Монасите от кюстендилското село Копиловци, които не признават смяната на църковния календар от 1968 година и извършват богослуженията си по стария стил, се издържат със собствени средства - чрез обработка на взети под аренда земеделски земи. Те не получават средства от Българската православна църква.

Обработват над 800 дка земя в Кюстендилското поле, имат и собствени пчелин и рибарник. С парите от реализацията на продукцията си, братството строи и голям манастирски комплекс в с. Копиловци.

В района на Жабляно монасите отглеждат животните си, от които правят мляко, сирене и кашкавал. В Копиловци пък имат голяма овощна и зеленчукова градина, от която произвеждат конфитюри, сладка и лютеница.

Монасите предлагат своята продукция предимно на софийските пазари. Те доставят от нея и на редовни клиенти в Кюстендил и Благоевград чрез извършване на разносна търговия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини