Адвокатите на единен изпит в цялата страна

На единен изпит ще се явяват всички кандидати за адвокати. Това предвиждат промени в Закона за адвокатурата, внесени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС.

“С единния изпит ще се гарантира, че в адвокатските колегии ще членуват висококвалифицирани юристи, които притежават необходимите нравствени и професионални качества”, обясняват те в мотивите си. Изпитите за адвокати и младши адвокати пък вече ще се правят от Висшия адвокатски съвет, а не от колегиите.

Ще има регистрационен режим за всички заявления за вписване на кандидатите за адвокати с цел недопускане повторно на такива с отказ. Забраната за придобиване и упражняване на адвокатски права от лишен от такива нотариус или частен съдебен изпълнител ще важи не само за наложения срок, но и до 2 г. след изтичането му.

С промените в закона се дава достъп на адвокатите до Националната база данни “Население” към МРРБ и до Националния регистър на българските лични документи. Така те ще могат да удостоверяват подписите на частни документи и договори, които не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощни, както и верността на преписи и извлечения от книжа и документи. Това са все дейности, които сега се извършват само от нотариуси.

При възлагане от клиент адвокатите вече ще могат да изготвят договори, проекти за нотариални актове и завещания, нотариални покани, заявления за приемане и за отказ от наследство, пълномощни.

Ще могат също така да изпълняват завещания, да изготвят и подават книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри.

8 се борят за едно място на частен съдебен изпълнител 499 души ще се борят за 68 места в конкурса за частни съдебни изпълнители. Това стана ясно, след като правосъдният министър Христо Иванов одобри допълнителен списък от 243 кандидати, допуснати до участие в конкурса. Други 256 бяха одобрени в края на миналата година. Общо 557 бяха подали документи. Това прави по близо 8 кандидати за едно място. Писменият изпит ще е на 14 февруари.

В 7-дневен срок Камарата на частните съдебни изпълнители трябва да даде мнение за общественото доверие, с което се ползват кандидатите, допуснати до конкурса. Недопуснатите до участие кандидати са 58, при тях са установени неизрядни документи.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини