Днес е Световният ден на прегръдката

 

На 21 януари се празнува Световният Ден на прегръдката (International Hug Day). По случайсност той съвпада с чествания в България ден на родилната помощ, но емоционалния заряд на празниците се сливат и бележат необходимостта да бъдем близки, да се подкрепяме и да демонстрираме привързаност и благодарност.

Както много подобни празници и този тръгва от САЩ. Кевин Заборни от Мичиган се занимава с деца с противообществени прояви. Той забелязва, че американците се срамуват да показват чувствата си на обществено място. Решава, че би било хубаво да има един ден в годината, в който публичните прояви на привързаност да са истински празник. Заборни избира именно тази дата, защото се пада между Коледа и Свети Валентин – времето, когато се предполага, че преживяваме емоционален спад. През 1986 г. Започва да чества деня като американски празник, но бързо се разпространява в Европа по целия свят. Традицията позволява да се прегръщат дори и непознати хора.

Според редица психолози прегръдката има благотворно влияние както върху психическото, така и върху физическото здраве на хората. Освен това има ефекта на огледалото – ако прегърнете някого, то той вероятно ще ви отвърне със същото. И все пак внимавайте – вие избирате на кого да разрешите такава близост.

 Т.Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини