Човекът, който превърна Париж в модна столица. 110 години Кристиан Диор

Кристиан Диор е роден в Гранвил във френския департамент Манш. Той е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на препарати за наторяване. Диор иска да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния "Ecole des Sciences Politiques" в Париж, за да се подготви за дипломат.

След като завършва училище, получава пари от баща си, с когото през 1928 година отваря малка галерия. Диор продава произведения на изкуството, сред които и на Пабло Пикасо.

В резултат на финансови неуспехи, които докарват семейството му до банкрут, Диор е принуден да затвори галерията си. От 1930 до 1940 г. той работи за Робер Пиге, после постъпва на военна служба. След като напуска армията през 1942 г., Кристиан Диор се присъединява към модната къща на Люсиен Лелонг, където заедно с Пиер Балмен са главни дизайнери. По време на Втората Световна война, Диор облича съпругите на френските офицери.

На 16 декември 1946 г. основава собствена модна къща със съдействието на Марсел Бусак, собственик на фабрики за памук. Линията на първата колекция на Кристиан Диор, представена през 1947 г., е Corolle (което идва от corolla — венче, венчелистче). Тогавашният главен редактор на Harper`s Bazaar прекръства колекцията на New Look. В сравнение с предлаганите по времето на Втората световна война дрехи, тези на Диор изглеждат по-пищни.

Диор е майстор в сътворяването на форми и силуети.

Диор е майстор в сътворяването на форми и силуети. Диор работи много с бюстиета, различни уплътнения, подчертаващи бедрата, корсети, подчертаващи талията, и фусти, които разгръщат дрехите му в долната им част. Подгъвите на полите са украсени около коленете или глезените и оформят красив силует. Първоначално жените приемали много остро моделите на Диор, защото предлаганите дрехи покриват краката, а това не е било обичайно за периода, поради наложените от войната ограничения по отношение на платовете. Количествата материали, използвани за създаването на дрехите на Диор, предизвикват недоволството на мнозина: по време на фотосесия в магазин в Париж, моделите са атакувани от продавачки, заради прахосничеството на материали. С края на войната и тежката рецесия недоволството приключило. "New Look" прави революция, като променя коренно женското облекло и превръща Париж в модна столица. В тези години асистенти на дизайнера са все още безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява и самата компания "Dior".

Диор умира по време на почивка в Монтекатини Терме, Италия на 23 октомври 1957 г. Според някои той умира от сърдечен удар, причинен от задавяне с рибна кост. Според списание Time, дизайнерът умира от сърдечен удар след игра на карти. В Парижкото висше общество се носел упоритият слух, че Диор починал след изключително изтощителен сексуален акт. Подобна теза споделя и неговият близък приятел и предполагаем любовник Алексис фон Розенберг, Барон де Ред, в мемоарите си, издадени почти половин век след смъртта на дизайнера. И до днес не е ясна истинската причина за внезапната му кончина.

Dior 2012

Dior 2014
Dior 2015
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини