Как да свалим коледната украса по-практично?

Коледните празници са едни от най-светлите за нас, християните, не само заради ценностите, обичаите и уюта на дома и трапезата, но и заради прекрасната украса, която допълва настроението ни.
За съжаление, идва момент, в който трябва да я приберем за следващата година. Този момент не само бележи края на празниците, следователно на настроението, но и на красотата и светлината в дома.
Не се отчайвайте, а помислете как най-практично да свалите украсата, така че да не представлява трудност поставянето й на следващите празници.
Стъпка 1 – сваляне на декорацията
Коледната украса варира във всякакви форми и размери. Затова ще трябва да си предвидите подходящи кутии или контейнери, в които да я подредите.
Картонените кутии от яйца са добро място за дрънкулки или дребни украшения. За по-големи предмети опитайте да подредите играчките в кутии за обувки или свободните опаковки от коледните подаръци.
Чупливите или домашно приготвените декорации могат да бъдат добре увити в салфетки или между надуваеми балони, които ще омекотят евентуални удари и рискове от счупване. Така ще ги предпазите не само от счупване, а и от надраскване или напукване.
Нежните и ефирни гирлянди, както и лампичките, обикновено се оплитат жестоко при прибирането. На следващата година отнема страшно много време и нерви, за да ги приведете във вид, подходящ за поставяне върху коледното дърво и на различни места в дома.
За да избегнете заплитане, можете да ги увиете върху някой подходящ коледен венец, така че да се получи равномерна намотка. Същата работа върши и навита на руло хартия, около която можете да навиете украсата или лампичките.
След като сте опаковали всичко е добре да го приберете в подходяща голяма картонена или пластмасова кутия, която да предпази светещите уреди и нежните гирлянди от нараняване.
Добре е да надписвате кутиите си, за да ви е по-лесно да съставите план кои орнаменти да извадите най-напред и кои накрая. Така ще избегнете безпорядъка.

Стъпка 2 – прибиране на външната украса
Много хора украсяват домовете си отвън. Ако имате къща с двор, украсата вероятно е по-голяма и с повече разнообразни форми. Това я прави по-трудна за складиране. Лесно можете да поправите това като я приберете в големи сакове за съхранение на дрехи. Те имат ципове и закачалки, които позволяват хем украсата да се пази от запрашаване, хем да е лесна за окачване в дрешника, например.

Стъпка 3 – премахване на коледното дърво
След като сте свалили и прибрали украсата и лампичките е време да изнесете и коледното дърво. Това е най-лошата част от цялото занимание, защото то вече е започнало да вехне и игличките му падат из цялата къща.
За да избегнете разнасянето им навсякъде по пода, което прави чистенето доста трудно, увийте елхата в стар чаршаф и така я изнесете от жилището.
Този метод улеснява почистването и предотвратява забиването на клечки и клонки в подовата настилка, особено ако имате мокет.


Източник: http://www.az-jenata.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини