Русия ще предприеме ответни мерки, ако НАТО се разшири в източна посока

Разширяването на НАТО в източна посока ще предизвика сериозен военнополитически обрат в Европа и Русия ще вземе адекватни ответни мерки. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Принципната позиция на Русия във връзка със стремежа на Украйна към членство в НАТО е добре известна, уточнява той. "Евентуалното по-нататъшно разширяване на алианса в източна посока ще предизвика сериозен военнополитически обрат не само в Европа, но и в цял свят, ще засегне пряко националните интереси на Русия, свързани със сигурността й, и ще принуди страната ни да вземе адекватни ответни мерки", посочва говорителят на Москва.

Днешното украинско ръководство вижда в сближаването с НАТО алтернатива на възможността "да развива нормални отношения с Русия", което може да влоши още повече отношенията на федерацията "с тази братска страна" и да стане пречка за "сътрудничеството, включително в икономиката и енергетиката", предупреди Лукашевич.

"Убедени сме, че евроатлантическият уклон във вътрешната и външната политика на Украйна едва ли ще съдейства за излизане на държавата от дълбоката икономическа и вътрешнополитическа криза. Очевидно е, че натовските амбиции ще затруднят още повече търсенето на пътища към общонационален диалог и съгласие. Руската федерация се обявява против създаването на нови разделителни линии в Евроатлантика, за създаване на доверие", каза дипломатът.

Русия "изцяло ще компенсира прекъсванията в доставките на електроенергия за Крим" - тази "част от територията на Руската федерация", обеща говорителят на московската дипломация.

В сршда министерството на енергетиката в Киев спря временно електроснабдяването на Крим - бивша украинска автономна република, анексирана през пролетта от Русия. Украинските власти се оправдаха
с това, че полуостровът не е успял да намали потреблението си, както се изискваше от всички области на Украйна заради енергийния недостиг.

Москва е твърде разтревожена от растящия военен потенциал на групировката "Ислямска държава", отбеляза още Александър Лукашевич. "Голям брой медии" според него "приповдигат ролята и ефекта от действията на коалиционната авиация" срещу джихадистите.

Руският дипломат заяви, че тази заплаха "не може да бъде надвита без тясно сътрудничество с правителството на Сирия" и Москва "отново потвърждава принципната си позиция в подкрепа на решителната му борба срещу терористите.

Лукашевич коментира и излезлия по екраните в САЩ филм "Интервюто", разказващ за измислен заговор за покушение срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Самата идея на филма е толкова агресивно скандална, че бе напълно разбираема реакцията на севернокорейската страна", каза руският дипломат.

Излизането на филма беше спряно за кратко, след като компанията "Сони пикчърс" беше подложена на хакерска атака, за която САЩ обвиниха Северна Корея. Севернокорейски дипломат в ООН нарече филма "непростима подигравка с нашия суверенитет и достойнството на нашия върховен водач", но заяви, че КНДР няма връзка с атаката и може да докаже това.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини