Хиляди трактори блокираха центъра на Брюксел часове след края на Европейския съвет

Мащабни протести в Брюксел последваха рано сутринта срещата на европейските лидери на Съвета, който започна на 18-и декември. Протестите не са отменени, въпреки че сградите на европейските институции са вече опразнени, предаде Евроактив.

Конвои от трактори, пристигнали през нощта от валонските части на страната блокираха напълно центъра на белгийската столица и квартала, в който се намират сградите на Европейската комисия и Европейския съвет. Машините са били между 2 000 и 3 000 по информация на RTL.

Акцията е организирана от селскостопански работници от "Алианс Д19-20" . Протестиращите са планирали да "обградят мирно" срещата на Съвета. Активистите не са били осведомени,че срещата е вече приключила. Акцията е продължила, въпреки отсъствието на европейските лидери.

Целта на протестиращите е да била демонстрират недоволството си от бюджетните съкращения в страната, за които според тях отговорност носи ЕС.

"Икономиите, които правителствата правят на национално ниво са резултат от решения, взети на европейско ниво. Важно е да има социална съпротива срещу тези политики. Целта ни е да бъдем чути от европейските лидери, да бъдем близо до тях, за да изразим несъгласието си", разясниха протестиращите пред белгийските медии.

В Алианса, организирал протеста, членуват фермери, синдикални активисти, артисти, работници, безработни и представители на неправителствения сектор.

На срещата на Съвета бяха планирани дискусии на мерките за подобряване на инвестиционната среда в ЕС и бъдещите действия на Общността по отношение на Крим и Украйна.

Миналата седмица Белгия отново беше парализирана от общонароден протест, след като транспортът и обществените услуги прекратиха дейност. В стачката се включиха и авиодиспечърите, което доведе до затваряне на въздушното пространство над страната за 24 часа и отмяната на стотици полети.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини