САЩ са преговаряли с "Ислямска държава" за освобождаването на заложник

Американските власти за борба с тероризма са подкрепили преговори с двама видни джихадистки духовници в неуспешен опит да се спаси живота на американски заложник, който по-късно е бил обезглавен от бунтовниците от "Ислямска държава", пише английският вестник "Гардиън".

Позовавайки се на получени имейли, изданието твърди, че преговорите с духовните водачи на "Ислямска държава" са целели освобождаването на заложника Питър Касиг. Разговорите са започнали в средата на октомври и са продължили няколко седмици със знанието на ФБР.

Американските власти все още не са коментирали информацията на вестника.

26 годишният Питър Касиг беше отвлечен през 2013 година в Сирия, където е работил като доброволец.

Касиг беше публично екзекутиран през ноември 2014 г. Американският президент Барак Обама заяви тогава, че убийството е "акт на истинско зло от терористична група, която светът основателно свързва с безчовечност".

"Гардиън" твърди, че неуспешната инициатива да се спаси Касиг е дело на Стенли Коен, адвокат от Ню Йорк, който е представлявал членове на Хамас в американски съдилища, както и роднини на Осама бин Ладен.

Коен е убедил високопоставени духовници, свързани с "Ал Кайда", да преговарят с "Ислямска държава". Служители на ФБР са потвърдили пред "Гардиън", че висши лица в централата са били държани в течение на действията на Коен.

ФБР е заявило, че ще плати 24 000 долара за разходите на Коен, пише вестникът. Говорител на ФБР, цитиран от вестника, каза че висш приоритет на Бюрото е било безопасното завръщане на граждани на САЩ и рядко обсъжда подробностите за своите усилия.

Една от най-популяризираните политики на САЩ е да не се водят преговори с терористични организации

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини