ГЕРБ не пусна по БНТ и БНР дебатите за бюджет 2015 на НЗОК

На поредно извънредно заседание депутатите се заеха с бюджета на НЗОК за следващата година. От БСП поискаха излъчване на дебатите на живо по БНТ и БНР. От ГЕРБ обаче счетоха, че вчера с Бюджет 2015 зрителите са се нагледали на популизъм и настояха днешните дискусии да не се излъчват. И така управляващите надделяха и дебатите по бюджета на касата ще се водят „на тъмно" за обществото. „За" прякото излъчване бяха 62 депутати, 64 „против", 52 гласуваха „въздържал се".

Припомняме, на извънредно заседание вчера парламентът прие държавния бюджет за 2015 г. на първо четене. Бюджетът мина с гласовете на ГЕРБ, реформаторите, патриотите и АБВ. Против бяха от БСП, ДПС, БДЦ и Атака.

Бюджет на НЗОК за 2015 г. е съобразен с възможностите на бюджетната макрорамка в условията на икономическа криза. Предвидените приходи и трансфери са в общ размер на 3 075 534 000 лева.

Предлаганият размер на здравноосигурителната вноска е 8 на сто, като съотношението на заплащането й от страна на работодателя (осигурителя) и здравноосигуреното лице за 2015 г. е 60:40. Предвидените разходи и трансфери са в общ размер на 3 075 534 000 лв., от които 2 695 080 000 лв. са за здравноосигурителни плащания.

Спрямо 2014 г. е предвидено увеличение на средствата за здравноосигурителни плащания за първична и за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на пациенти с психиатрични и кожно-венерически заболявания) и увеличение на средствата за болнична медицинска помощ. Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване е 10 на сто от приходите от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 301 898 000 лева.

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г. е с балансирано бюджетно салдо. Българският лекарски съюз (БЛС) изразява подкрепа по принцип за законопроекта, като са посочени и конкретни предложения за промени между първо и второ гласуване.

Българският зъболекарски съюз е изразил в писмено становище предложение за увеличаване на средствата за дентална медицинска помощ с цел осигуряване на възможност за разширяване на пакета от дентални дейности за здравноосигурени лица над 18-годишна възраст.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини