Нови твърдения за корупция срещу съдия Ченалова

Бащата на едно от убитите пред дискотека "Соло" момчета показа писмо от адвокат, в което се твърди, че проверяваната съдия Румяна Ченалова е корумпирана.
Ченалова стана известна с това, че на първа инстанция оправда подсъдимия за двойното убийство Илиян Тодоров, който макар на втора инстанция да беше осъден, успя да избяга и вече почти година е в неизвестност.

В последните дни пък срещу нея започна проверка заради обвиненията на френския посланик за нейно спорно решение, с което е ощетен френски инвеститор. Тя ги отрече, но се очаква становище на ВСС.

След като разбрал за това, Михаил Въжаров - баща на убития Кирил Въжаров, се решил да покаже писмо, написано от адвоката на другото убито момче.
Защитникът Росен Райков го изпратил след прочитането на оправдателната присъда. В него пише за корумпираната ни съдебна система, изтъкват се връзки на Ченалова с адвокатската гилдия и че е получила обещание да я „дръпнат във ВАС, ако реши делото „правилно”.

"Съдия Ченалова го оправда по много интересен начин. Тя нямаше избор и трябваше да го осъди, но назначи безпрецедентна медицинска експертиза, дадена на скандален медик, срещу когото сме изпращали сигнали. Подозирам я в много неща. В един момент промени отношението си към нас, което беше страшно очебийно. В съдебната зала едва ли не ние станахме подсъдимите, а Илиян Тодоров беше спокоен и усмихнат и тогава разбрахме, че нещо се случва”, разказа днес пред пред Нова телевизия Михаил Въжаров.

Писмото на адвоката беше предоставено на председателя на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, който обеща да направи проверка по случая.

Кирил Въжаров (21 г.) и Васил Александров (24 г.) бяха убити с нож в нощта на 18 април 2009 г. Обвинен бе Илиян Тодоров от Перник, чийто баща по това време бе общински съветник от БСП в града. Младежът първо се укриваше и беше установено, че е боядисал косата си и е отрязал дълбоко ноктите си. Въпреки това, на 9 декември съдебен състав, начело с Ченалова, го оправда заради "косвени доказателства и липсата на пряк свидетел на убийствата".

След като на втора инстанция получи доживотен затвор, но успя да избяга от правосъдието, Тодоров качи в интернет видеопослание към главния прокурор, в което заяви, че е жертва на политическа поръчка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини