Полицията ще придружава спешните медици по най-рисковеите места

Министрите на вътрешните Веселин Вучков и на здравеопазването Петър Москов подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

С документа на директорите е вменено синхронизиране дейността на екипите на ЦСМП (центровете за спешна медицинска помощ) и ФСМП (филиалите на спешната медицинска помощ), съответно със структурите на МВР по региони – при посещения на спешни екипи в локализираните „рискови“ населени места.

На 10 декември, сряда, ще се проведе среща между министър Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ. Това става ясно от информацията на МЗ.

Ще взимаме персонално и конкретно решение кога и къде да изпращаме екипи на полицията, които да придружават тези на Спешна помощ. Това заяви директорът на ГД "Охранителна полиция" Тодор Гребенаров на пресконференция след Националното съвещание на ръководството на МВР, предаде агенция „Фокус“.

„Направеният анализ за последните 3 години е по повод провокация и опит за насилие на екипи на Спешната медицинска помощ. Ще се направят съответните срещи по места и при необходимост ще се организират охранителни мероприятия с полицейски екипи. Ние също не разполагаме с такъв голям ресурс. В районните управления работят около 40-50 служители, които разполагат с няколко автомобила – не могат да следят всеки случай. Персонално ще се взимат решенията и ще се действа конкретно според всеки случай“, обясни Гребенаров.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини