Първо в Perunik.com: Ето какво пише в договора за събирането и извозването на боклука в Перник!

Прословутия договор за сметосъбиране и сметоизвозване на територията на община Перник... Дълго и ревниво пазената тайна от старата управа на общината во главе с бившата кметица Росица Янакиева е вече в нашите ръце!

Благодарение на упоритите и последователни действия на всички членове на гражданското сдружение "Активни за Перник" - най-после перничани ще могат да видят кой, къде и как са харчени парите им!

Интересно четиво е този договор. Поучително. На мен лично ми прилича на щафета на кражбата, която процъфтява и наедрява колкото повече наближава към финала си.

Първо - сключен от бившата и вече покойна кметица на Перник инж. Антоанета Георгиева в последните часове на нейното управление. Типичен пример за това как един кмет умишлено завещава проблемите си, а може би и злоупотребите си на друг, а може би даже и на двама други кмета. Защото е сключен не за една и две, а за цели ОСЕМ години! Връзване на ръце? На гащи? Израз на лоялност към някого? Или всичкото това накуп.

Най-бегъл поглед показва, че договорът е съставен от три мижави странички. Сумата първа се набива на очи - цели 1 759 000 лв.! Добре закръглена сумичка, срещу която всеки очаква в договора да има разписани конкретни задължения, критерии за изпълнението им, показатели и отговорности. Такива, обаче за най-голяма изненада липсват. Или по-скоро са сведени до такъв санитарен минимум, че никога на никой да не стане ясно какво и как се изпълнява срещу тази сума? В какви срокове и с какво качество? В т. 1.3.2 - още един теч на пари: "Разходите за закупуване на инертни и материални средства за премахване на заледяването не са включени в тази сума". Без уточнение на какви критерии трябва да отговарят тези материали и без ни най-малък намек за това до каква сума трябва да се разпростират тези разходи.

Всеки знае какво беше състоянието със сметоизвозването в Перник по времето на Росица Янакиева. Неизменният неин отговор на всички критики бе, че договорът е така написан, че ако се развали - общината ще плаща огромни неустойки за това. Сега, обаче се вижда, че това съвсем не е така!

В параграф 6 от договора е записано, че "Възложителят има право да (развали) едностранно договора при системно неизпълнение на задълженита по договора от страна на Изпълнителя" А защо това не е направено? Само Бог и Росица Янакиева могат да кажат!

Но това въобще не е всичко: С два анекса към договора, подписани от Росица Янакиева, сумата по договора е увеличена на 11.02.2011 г. първо до 2 407 000 лв., а после САМО МЕСЕЦ ПО_КЪСНО (на 08.03.2011 г.) на 3 908 000 лв.! Чудно, какво ли може да се случи за 1 месец, че сумата да бъде увеличена с над 1 000 000 лв.? Явно чудното пак си остава за наша сметка!

Липсват финансови анализи. Липсва каквато и да е писмена обосновка. В крайна сметка - липсват и нашите пари!

Но да спрем до тук. Сигурно всеки ще намери нещо занимателно в това четиво. Ще се радваме ако го споделите с нас във вашите коментари тук и във Фейсбук.

А ето го и самият договор:

 

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини