Съдът осъди община Перник да даде договора за боклука. Кметът пък го даде без да дочака присъдата

С Решение №761/01.12.2014 г. Пернишкият административен съд уважи иска на Гражданско сдружение "Активни за Перник" да му бъде предоставен договорът за сметосъбирането и сметоизвозването на територията на Перник и се произнесе с осъдителна присъда към общината.

Както вече неведнъж бе писано - още през м. Декември гражданското сдружение поиска този договор от бившият кмет, Росица Янакиева, но това искане бе отминато с мълчание. Сдружението се обърна за решаване на този въпрос към съда. В мотивите за осъдителното решение се каза:

"Кметът е длъжен изрично да се произнесе в законоустановения срок по подаденото пред него заявление за достъп до обществена информация, във визираната част, с акт, в който, при хипотезата на отказ, мотивирано да посочи кои са фактическите и правни основания, поради които не е възможно предоставяне на достъп до търсената информация. И в случаите, когато задълженият субект прецени, че търсената информация не може да бъде получена, за него съществува задължение да издаде решение, с което да се произнесе по направеното искане. Мълчаливият отказ по заявлението във визираните части, следва да бъде отменен като незаконосъобразен, а преписката- върната на задължения субект за произнасяне по подаденото до него заявление в съответната част с надлежен акт в срока по чл. 28 ЗДОИ."

Новият Кмет на Перник, Г-н Иван Иванов, без да дочака решението на съда, предаде копие от договора, заедно със сключените анекси към него на Председателя на УС на ГС "Активни за Перник", Г-н Вихрен Матев. В разговорът по време на състоялата се между тях среща кметът подчерта, че е подписал становището на правния отдел на общината за това дело по грешка, но след като разбрал за какво се отнася искането на сдружението - веднага наредил договорът да се предостави. Кметът също така заяви твърдата си решимост да обърне модела на управление на общината и да го направи такъв, който служи на хората, а не както е било досега - срещу тях. Г-н Матев отбеляза с удоволствие факта за изпреварващата присъдата реакция на кмета и изрази увереност и желание за съвместни действия в посока на превръщането на община Перник в една модерна Европейска община.

Все още не са предадени приложенията към договора, което ГС "Активни за Перник" отчита като пропуск на администрацията на кмета. В същото време Г-н Матев подчерта, че се надява да ги получи в най-кратки срокове за да може да запознае с тях пернишката общественост.

Целият текст на осъдителното решение можете да прочетете тук.

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини