Днес се отбелязва Световният ден за борба със СПИН

Днес се отбелязва Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Денят се отбелязва от 1988 г. като част от опитите на международните здравни организации да насочаат общественото внимание върху борбата и превенцията на болестта.

Като част от кампанията в страната, на пл. "Света Неделя" в София ще бъде разположен мобилен екип на кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на Сдружение "Здраве без граници". В него между 12.00 и 16.00 часа всеки желаещ ще може да се изследва за ХИВ анонимно и безплатно.

Доброволци на младежката организация на Българския червен кръст (БМЧК) ще раздават информационни материали и презервативи на територията на различни средни и висши училища в столицата. В знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в 18.00 часа от пл. "Св. Неделя" ще тръгне шествие, което ще премине по бул. "Витоша" до пилоните на НДК. Там в 19.00 часа доброволци на БМЧК ще запалят панделка от свещи - символ на движението за борба със смъртоносния вирус.

В Пловдив Националният алианс за работа с доброволци ще информира младежите за безопасния секс и полово предаваните болести със специална кампания. Уникален робот ще предлага презервативи на минувачите пред Централната поща, а доброволци ще раздават лентички за съпричастност и информационни материали. На специална "кутия на любовта" ще се правят демонстрации на правилно поставяне на кондом, а младежите ще могат да развият своя приказка, свързана с 1 декември.

В навечерието на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Детският фонд на Организацията на Обединените Нации УНИЦЕФ съобщи, че между 2005 и 2013 г. са предотвратени около 1,1 милиона заразявания с вируса на ХИВ/СПИН при деца под 15-годишна възраст, а новите случаи на инфекции са намалели с над 50% в глобален мащаб. Най-резките спадове на заболеваемостта са регистрирани в 8 африкански страни – Малави, Етиопия, Зимбабве, Ботсвана, Намибия, Мозамбик, Южна Африка и Гана. В тях между 2009 и 2013 г. новите случаи на инфектирания са намалели с повече от 50%.

Независимо от това обаче организацията отбелязва, че децата имат по-малък достъп до антиретровирусна терапия, отколкото възрастните, а смъртността вследствие на СПИН сред младежите до 19 г. е на обезпокоителни нива.

Извън днешните кампании, всеки човек може да се изследва за ХИВ през цялата година в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града. Повече информация може да се получи на телефон 0700 130 40.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини