Отбелязваме Световния ден на ромите

На този ден се отбелязва Световният ден на ромите. По повод празника в катедралния храм на София "Св Вмца Неделя", след Светата Литургия , ща бъде отслужена панихида за ромите, намерили смъртта си по време на Втората световна война в нацистките концлагери.

Заупокойната молитва ще отслужи отец Николай Цурев от храмовото духовенство. Начало: 10.30 часа.

След това с шествие ще бъдат поднесени венец и цветя на паметника на Незнайния войн. Тези събития са част от проявите, които организира Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, заедно с Инициативен комитет от ромски организации, свързани с Международния ден на ромите - 8 април.

Още през 1971 година на 8 април е проведен първият Световен ромски конгрес в Лондон, който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Приет е химнът на ромите, песента "Джелем, джелем" /Пътувал съм, пътувал съм/. Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра". То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа, предаде БГНЕС.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини