Експерт: Отношенията ГЕРБ-РБ са решаващи за кабинета

Правителството може да се окаже по-стабилно, отколкото се очаква, заяви на пресконференция новият председател на Института за дясна политика Нено Димов.
Представяйки месечния анализ на организацията за следизборната политическа обстановка, Нено Димов коментира, че стабилността на кабинета вероятно ще бъде по-солидна отколкото предвещава фрагментираната подкрепа за него, предаде БТА.

Един от най-важните фактори за нормалното функциониране на новия кабинет ще бъдат отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, отбеляза Димов.

По думите му Блокът е единственият от по-малките партньори на ГЕРБ, който може ефективно да разклати правителството.

В този смисъл ситуирането на вицепремиер в лицето на Румяна Бъчварова, който да отговаря за коалиционните отношения, е разумен ход, смятат от ИДП.

Реформаторите са изправени пред две възможности - да бъдат фактор на стабилност или на нестабилност в управлението. Ако изберат втория път и продължат с вътрешната конфронтация, могат да поставят на карта политическото си бъдеще, коментира още Димов.

Според него излъчването на общо лидерство и адекватна организационна структура на политическата формация все още са непреодоляно предизвикателство пред Блока.

В периода след изборите публичният образ на ГЕРБ се промени, което зависи и от трансформацията в поведението на лидера му Бойко Борисов, коментира Александър Владимиров от ИДП.

По думите му за няколко седмици от политик, който поляризира обществото, Борисов се е превърнал в обединител, а ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за компромиси.

Един от факторите, който показва, че правителството може да се окаже по-стабилно, е появата на трима независими депутати.

Бойко Борисов вече има възможност да разполага със 121 народни представители, дори без подкрепата на Патриотичния фронт, отбеляза още Нено Димов.

БСП остава най-големият субект вляво, но е в тежка криза на идентичността, коментира политическият анализатор от ИДП Деян Хрисаткиев.

В момента БСП се намира в етапа на късното СДС и ако не се поучи от случилото се в десницата след 2002-2003 г., е много вероятно да последва същото развитие, коментира Димов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини