Reuters: Руски десант в Сърбия стресна украинско военно аташе (ВИДЕО)

На полигона Никинци (Сремски окръг, Република Сърбия) започна активната фаза на съвместното руско-сръбско тактическо антитерористично учение „SREM-2014”, предаде снощи пресцентърът на Министерството на отбраната на Руската федерация. Подразделения на Въздушно-десантните войски (ВДВ), военно-транспортната авиация на ВВС на Русия и спецназа на сухопътните войски на Република Сърбия проведоха специална операция по завземането и унищожаването на база на незаконни въоръжени формирования и освобождаването на заложници, се казва в съобщението.
Руските разузнавачи са извършили десант в указания район на специални парашутни системи от ново поколение „Арбалет-2” и са проникнали в тила на „противника” на нови средства за придвижване – бойни АТВ-та, се посочва в информацията на руското военно ведомство. Според Ройтерс руските войници са извършили въздушен десант в полето на 50 км от границата на Сърбия с Хърватия като част от безпрецедентни съвместни военни учения в страна, кандидатстваща за членство в ЕС. Еднодневните тренировки за борба с тероризма са демонстрация и на избора пред Белград – да балансира между запазване на близките отношения с някогашния силен партньор и сближаването с Европа в момент на силно охлаждане на връзките Изток-Запад, обяснява Ройтерс.

По-късно през ноември в Южна Сърбия ще има и съвместни учения с части от Националната гвардия на щата Охайо. Но десантът на около 200 руски военни с бронирани машини, доставени с транспортен самолет Ил-76, е първият подобен от отделянето на Черна гора през 2006 г. Маневрите симулират обезвреждане на база на терористи и са планирани по-рано тази година. В тях руските части атакуваха със стрелба, експлозии и употреба на управляеми ракети. Гледката вероятно не е била много приятна за украинското военно аташе, което бе сред поканените гости, коментира Ройтерс.

"В ученията няма нищо тайно. Хората в Сърбия са притеснени дали ще успеем да запазим неутралитета си, но в действителност никой в чужбина не я поставя под въпрос", каза министърът на отбраната Братислав Гашич.Съвместните сръбско-руски военни учения се провеждат 15 години след като на 12 июня 1999 г. 200 руски десантчици извършиха за 7,5 часа безпрецедентен 600-километров марш на скок и завзеха под носа на натовските войски стратегическото международно летище "Слатина" в Прищина. 

Сърбия си сътрудничи с НАТО, но няма планове да кандидатства за членство 15 години след като алиансът бомбардира Белград и сръбски обекти в кампанията, предизвикана от кризата в Косово. Белград разчита на руското вето в Съвета за сигурност на ООН за спиране допускането на Косово в организацията след като едностранно обяви независимост през 2008 г. В същото време за страна, кандидат за членство в ЕС, се очаква да се придържа близко до политиката на съюза на санкции срещу Москва.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини