ЕС започва операция за спасяване на мигранти в Средиземно море

Европейският съюз започва новата си операция „Тритон” за спасяване на бедстващи мигранти в Средиземно море, предаде ДПА.

Мисията ще бъде ръководена от Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (Фронтекс). Тя ще бъде задействана в отговор на големия брой мигранти, които предприемат рисковани опити, често с фатален край, да достигнат Европа по море.

Операцията ще струва 2,9 млн. евро на месец. В началото в нея ще участват 65 служители, пет летателни апарата и седем плавателни съда, осигурени от 21 страни членки на ЕС. Акцент в „Тритон” ще бъде поставен върху граничния контрол.

При нужда обаче мисията ще се включва в спасителни акции. ЕС все пак настоява, че главната отговорност за помагането на хора в беда е на самите държави.

Всички мигранти, спасени в рамките на европейската операция, ще бъдат предавани на Италия и Малта. ЕС даде да се разбере, че „Тритон” няма да замени италианската „Маре нострум” - по-амбициозна операция за издирване и спасяване на бедстващи мигранти в Средиземно море.

Новата европейска мисия ще е с много по-малък периметър на действие - до 30 морски мили (около 55 км) от бреговете на Европа, 18 мили (32 км) от които в международни води. „Маре нострум” е активна чак до бреговете на Либия - факт, който според критиците насърчава повече мигранти да си пробват късмета.

„Тритон” ще замени две други операции на Фронтекс - „Хермес” и „Еней”.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини