Вицепремиер иска спецфирма да събира кредитите на КТБ

Трябва да бъде наета фирма за събиране на раздадените от КТБ кредити, коментира вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, цитирана от БТА.
Ако се наемат качествени фирми, които събират такива средства, би трябвало голяма част от раздадените под формата на необезпечени кредити 4 222 млн. лв. да бъдат събрани, допълни тя пред петата регионална енергийна конференция, която се провежда в София.

Според Захариева няма как редовен или служебен кабинет да наеме такава фирма, би трябвало това да го направи БНБ или пък синдикът в КТБ, ако се върви към обявяване в несъстоятелност и бъде назначен синдик.

Ако се мине по процедура оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено, защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някой, коментира Захариева.

Вицепремерът каза, че според нея всяка формула, която води до съставяне на правителство е по-добра от липса на правителство и нови избори. Надявам се политическите сили да подходят отговорно и да подкрепят първата политическа сила за съставяне на правителство, заяви Захариева.

Относно необходимостта от актуализация на бюджета Захариева заяви, че се надява внесеният от служебния премиер проект за актуализация на бюджета да бъде подкрепен, защото в противен случай в края на ноември страната ни ще бъде в невъзможност да поема част от неотложните си разходи.

Захариева отбеляза, че предвидените в проекта 2 млрд лв. във връзка с КТБ са за осигуряване на гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да могат да бъдат платени всички гарантирани по закон депозити.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Шп
    шпигелглас
    2 0
    16:52, 28 окт 2014
    Тая жена не живеели в българия Нямало фирма която да събере парите раздадени от ктб Само да се каже и хиляди мутри са готови зае събиране Само за 10 дена парите ще бъдат сабрани заедно с лихвите Боже какви политици пминистри имаме хабер си нямат от живота
Последни новини