Одит на Сметната палата разкри, че липсват редица документи за КТБ

В проверените описи на имуществото на Корпоративна търговска банка липсват редица документи. Това става ясно от доклад на Сметната палата, публикуван на сайта на одитната институция днес.

Докладът на Сметната палата е "за извършен одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г." 

Липсват "описани договори и вземанията на банката, вкл. липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите по чл. 50 от ЗБН, както и за самите договори за банков кредит, наличната документация по предоставените кредити, предоставените обезпечения по кредитите и др. В отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета".

"По информация на Фонда основната причина за липсата на описани по реда на чл. 50 от ЗБН кредитни досиета, ценни книги и други договори и документация на КТБ АД (н.) се дължи на това, че цялата процедура по запечатване, разпечатване, описване на имуществото, която включва значителен обем от работа, е извършвана в кратък период" - пише още в доклада на Сметната палата.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини